Μεταβάλλεται το δημοσκοπικό τοπίο στην Τουρκία περίπου έναν μήνα πριν την κρίσιμη προεδρική κάλπη της 14ης Μαΐου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται να ανακτά το χαμένο έδαφος έναντι του υποψηφίου της Συμμαχίας των «Έξι» Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και τον έτερο υποψήφιο Μουχαρέμ Ιντζέ να αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα της εκλογικής αναμέτρησης διχάζοντας την ψήφο της αντιπολίτευσης. Η τουρκική προεδρία διαφαίνεται ότι θα κριθεί σε δεύτερο γύρο και όλα είναι «ανοιχτά».
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προδιαθέτουν για μία αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μειώνει αισθητά την απόσταση που τον χώριζε το τελευταίο διάστημα από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έως ακόμη και να επικρατεί έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll που δόθηκε στη δημοσιότητα εντός του Σαββατοκύριακου δείχνει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται με βραχεία κεφαλή έναντι του Ερντογάν (42,6% έναντι 41,1%), γεγονός που συνιστά σημαντική μεταβολή από τις εκτιμήσεις της προηγούμενης περιόδου που, υπό συνθήκες, εμφάνιζαν τον κεμαλιστή Κιλιτσντάρογλου σε τροχιά νίκης πιθανώς και από τον πρώτο γύρο -με «όχημα» και τη στήριξη του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).
Τα ευρήματα της Metropoll, όπως και των έτερων δημοσκοπήσεων, αναδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο που προσλαμβάνει η υποψηφιότητα του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος είχε αναμετρηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018 ως επικεφαλής του κεμαλικού «στρατοπέδου». Ο Ερντογάν είχε εξασφαλίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο αποσπώντας το 52,3% των ψήφων, με τον Ιντζέ να συγκεντρώνει 30,8%.
Σήμερα, ο Μουχαρέμ Ιντζέ «κατεβαίνει» ως τρίτος πόλος στην προεδρική κάλπη αντλώντας ψήφους από τη «δεξαμενή» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο και εγκατέλειψε συγκρουόμενος το 2021. Στη συγκεκριμένη μέτρηση ο ίδιος συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 5% και «οδηγεί» επί της ουσίας τις προεδρικές εκλογές σε δεύτερο γύρο την 28η Μαΐου προς όφελος του Τούρκου προέδρου.
Έρευνα της εταιρείας Optimar -η οποία πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- δείχνει την ίδια στιγμή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται με διαφορά δύο μονάδων έναντι του υποψηφίου των «Έξι». Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα 1-7 Απριλίου και δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 45,9%, έναντι 43,9% που λαμβάνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Κλειδί» αποτελεί η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του Μουχαρέμ Ιντζέ στο δεύτερο γύρο, καθώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας προκύπτει ότι δεν στρέφονται μαζικά στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά μόνο λίγο πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον κεμαλιστή υποψήφιο. Η έρευνα της Optimar «δίνει» στον Μουχαρέμ Ιντζέ ποσοστό 8,3%, ενώ στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν «ανεβάσει» το ποσοστό του μέχρι και σε 10%, επικαλούμενα μετρήσεις για λογαριασμό του κόμματος.
Έτερη δημοσκόπηση της εταιρείας ASAL, που εξίσου θεωρείται ότι κινείται στο φιλοκυβερνητικό «στρατόπεδο» και η οποία διεξήχθη σε 26 νομούς εκτός των σεισμόπληκτων ζωνών μεταξύ 25η Μαρτίου και 2ας Απριλίου, έχει δώσει επίσης προβάδισμα στον Ερντογάν με ποσοστό 46,8%, εμφανίζοντας τον Κιλιτσντάρολγου να ακολουθεί με 42,2%, ενώ ο Ιντζέ φαίνεται να λαμβάνει 8,4%. Τέταρτος προεδρικός υποψήφιος είναι ο εθνικιστής Σινάν Ογκάν, ο οποίος διατηρεί πολύ μικρό δημοσκοπικό «αποτύπωμα».
Mουχαρέμ Ιντζέ, η «εναλλακτική»
(AP Photo)
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ αναμετρήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρική κάλπη του 2018 ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο και κατόπιν της ήττας του κατηγόρησε ότι δεν τον στήριξε επαρκώς, έως και τον υπονόμευσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ των εκλογών «εξαφανίστηκε» και ενώ όλοι ανέμεναν δήλωσή του, εκείνος αρκέστηκε να στείλει ένα sms στο κινητό δημοσιογράφου γράφοντας ότι ο Ερντογάν «κέρδισε» χωρίς καμία αναφορά σε δική του ήττα -μία ήττα που μετέπειτα «χρέωσε» στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το επιτελείο του.
Στις επικείμενες εκλογές είναι εκ νέου υποψήφιος, αλλά με δικό του κόμμα (Πατρίδα), γεγονός για το οποίο έχει δεχθεί σκληρές επικρίσεις από τα στελέχη του πρώην κόμματός του. Κατηγορείται για συγκεκαλυμμένη στήριξη στον Ερντογάν, και ότι είναι «άνθρωπος του παλατιού» και του «ανατέθηκε» να διχάσει τις ψήφους της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές.
Μέντοράς του 58χρονου Μουχαρέμ Ιντζέ ήταν ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος φέρεται να τον προόριζε και για διάδοχό του, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Η πολιτική διαδρομή του καθηγητή Φυσικής ξεκίνησε από το CHP (εξελέγη βουλευτής στην επαρχία Γιάλοβα το 2002) και κατά την πορεία του αμφισβήτησε δύο φορές την ηγεσία Κιλιτσντάρογλου, το 2014 και το 2018, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να τον νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές.
Ωστόσο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου -το κόμμα του οποίου έχει χάσει όλες τις εκλογές έναντι του AKP εδώ και 20 χρόνια-, τον πρότεινε ως υποψήφιο εναντίον του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο Ερντογάν εξασφάλισε συντριπτική νίκη, ενώ ο Ιντζέ, παρότι έχασε, πιστώνεται ότι αύξησε την ψήφο του CHP για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, σε πάνω από 30%.
Προεκλογικά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έδιναν το παρών σε συγκεντρώσεις του Μουχαρέμ Ιντζέ, βλέποντας στο πρόσωπό του μία ελπίδα έναντι της διακυβέρνησης Ερντογάν. Μετά τις μετεκλογικές συγκρούσεις με το CHP, ο ίδιος αποχώρησε για να ιδρύσει το δικό του κόμμα το 2021.
Η εκστρατεία του σήμερα βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου προβάλλεται ως η εναλλακτική έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων.
Διαβάστε επίσης
Die Welt: Τέλος εποχής για Ερντογάν
Προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν με «δώρο» τον πληθωρισμό
Τουρκία-δημοσκόπηση: Προβάδισμα 2% του Ερντογάν, ποσοστό-έκπληξη για Ιντζέ