Οι δυτικοί αξιωματούχοι ψάχνουν για άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό για την Ουκρανία καθώς είναι αντιμέτωποι με το σενάριο ότι θα χρειάζεται να τροφοδοτούν και να επανατροφοδοτούν τον στρατό της χώρας για μήνες, ακόμα και για τα επόμενα χρόνια, στη μάχη του κατά των Ρώσων εισβολέων.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Politico, βραχυπρόθεσμα, οι χώρες εντοπίζουν εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από την Ουκρανία. Για παράδειγμα, η Δημοκρατία της Τσεχίας φέρεται να στέλνει άρματα σοβιετικού σχεδιασμού με τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις είναι εξοικειωμένες.
Την ίδια ώρα, η Μ. Βρετανία προσπαθεί να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των χωρών που παρέχουν στρατιωτικές προμήθειες, πραγματοποιώντας ένα συνέδριο χορηγών την περασμένη εβδομάδα με 35 συμμετέχοντες. Οι ΗΠΑ ψάχνουν από τη μεριά του συνεργάτες που μπορούν να παρέχουν συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας ενώ φέρεται να επιταχύνει την παραγωγή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων. Αντιθέτως, απορρίπτουν την ιδέα της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών ως πολύ κλιμακωτική.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, οι αξιωματούχοι διαφωνούν για το αν θα εκχωρήσουν 100 άρματα για την χρήση των οποίων όμως οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να περάσουν από εκπαίδευση.
«Η σύγκρουση έχει εισέλθει σε μια νέα και διαφορετική φάση με μια πιο στοχευμένη ρωσική επίθεση. Ως αποτέλεσμα, στηρίχτηκε η ιδέα για προμήθεια νέου και βαρύτερου εξοπλισμού στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ,
Υπάρχουν ωστόσο τα πρακτικά προβλήματα, όπως επισημαίνει το Politico, καθώς οι γραμμές παραγωγής δεν μπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος εν τω μεταξύ, η Ρωσία να έχει καταφέρει σημαντικές νίκες στο πεδίο των μαχών, ειδικά στην ανατολική Ουκρανία.