Σε δύσκολη καμπή εισέρχεται η κρίση της Λιβύης, καθώς παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κανονική διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από το Λιβυκό έδαφος, παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις για την αναβολή των εκλογών.
Ενώ η Τουρκία και ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία επιδιώκοντας να κρατήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, ως τη μοναδική εγγύηση για να διατηρήσει η τουρκική επιρροή στη χώρα και την επομένη των εκλογών. Μια επιρροή που είναι κρίσιμη όχι μόνο για οικονομικούς λόγους καθώς επιδιώκεται η διείσδυση τουρκικών εταιριών στη χώρα, αλλά για λόγους γοήτρου και φυσικά για την εδραίωση και υλοποίηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου.
Η δήλωση του κ.Ερντογάν στη Ρώμη ότι δε θα συμμετάσχει στην Περιφερειακή Διάσκεψη που οργανώνει ο ΟΗΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι με αντικείμενο την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη, επειδή έχουν προσκληθεί η Ελλάδα, το Ισραήλ και η «Ελληνοκυπριακή Διοίκησή» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να κρύψει τους πραγματικούς λόγους που αναγκάζουν την Τουρκία να μείνει μακριά από μια τόσο σημαντική συνάντηση.
Ο κ.Ερντογάν όπως ο ίδιος αποκάλυψε, είπε στον πρόεδρο Μακρόν ότι η «τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι νομιμοποιημένη και είναι υπό τους όρους της συμφωνίας με τη λιβυκή κυβέρνηση και οι Τούρκοι στρατιώτες είναι απλώς εκπαιδευτές..».
Είναι προφανές ότι ο μοναδικός λόγος που κάνει τον κ.Ερντογάν να αποφύγει τη Διάσκεψη του Παρισιού, όπου οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, είναι γιατί η Τουρκία θα βρισκόταν απομονωμένη και απέναντι όχι απλώς στις χώρες με τις οποίες βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση, αλλά με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και τον ΟΗΕ.
Και υποστηρίζοντας τη θέση ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν, με την εξαίρεση των ..τουρκικών δυνάμεων, θα βρίσκονταν στο στόχαστρο και θα χρεώνονταν την υπονόμευση της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας ώστε να οδηγηθεί η πολύπαθη χώρα της Βόρειας Αφρικής ομαλά στις εκλογές.
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε αυτή τη Διεθνή Διάσκεψη καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έλαβε πρόσκληση από τον Εμ.Μακρόν, ενώ είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική προσπάθεια και από τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια προκειμένου να ξεπερασθούν τα εμπόδια που έθετε η Γερμανία και η Τουρκία, αποκλείοντας την Ελλάδα μια από τις τρεις ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Λιβύης από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Και τουλάχιστον σε αυτή τη μεταβατική περίοδο φαίνεται ότι έχει γίνει αντιληπτό από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, ότι πρέπει να παγώσει κάθε ιδέα ή πρόταση της Τουρκίας για υλοποίηση του Τουρκολυβικού μνημονίου, καθώς θα προκαλούσε σοβαρότατη κρίση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία (που έχουν αποκηρύξει το Μνημόνιο) αλλά και την ίδια την Ε.Ε., στην οποία στηρίζει πολλές από τις ελπίδες της η Λιβύη.
Τα σενάρια για αναβολή των εκλογών έχουν φουντώσει στην Τρίπολη καθώς ένα μέλος του τριμελούς Πολιτικού Συμβουλίου ο Αλ Λάφι που εκπροσωπεί τη Δυτική Λιβύη προτείνει την αναβολή των εκλογών μέχρι τη 1 Μαρτίου 2022, πρόταση με την οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει και ο πρόεδρος του προεδρικού Συμβουλίου Αλ Μένφι. Με την πρόταση αυτή έχει ανοικτά διαφωνήσει το τρίτο μέλος του προεδρικοί Συμβουλίου Αλ Κόνι που προέρχεται από τον Νότο.
Ορισμένοι παράγοντες της προσωρινής κυβέρνησης θέλοντας κυρίως να διευκολύνουν την Τουρκία αντιμετωπίζοντας όμως και την απροθυμία των νοτίων γειτόνων της Λιβύης να επαναπατρίσουν τους ενόπλους που σήμερα βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος, προτείνουν να υπάρξει κλιμακωτή και σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων. Κάτι όμως που απορρίπτεται και από τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης αλλά και από την πιο σημαντική ίσως γειτονική χώρα με εμπλοκή στη Λιβυκή κρίση, την Αίγυπτο.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σ. Σουκρυ στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γ. Κουμπις τόνισε κατηγορηματικά ότι «κάθε μορφή ξένης παρουσίας στη Λιβυκή επικράτεια πρέπει να τερματισθεί, χωρίς καμιά εξαίρεση» και προειδοποίησε ότι η ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη συνιστά απειλή για την ακεραιότητα και εθνική ενότητα της χώρας καθώς και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.
Στο εσωτερικό της Λιβύης πάντως έχει αρχίσει ένας αδυσώπητος πόλεμος ακόμη και για τα διαδικαστικά των εκλογών που προβλέπονται στον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή που εδρεύει στο Τομπρουκ και αμφισβητείται από τους εκπροσώπους των Αδελφών Μουσουλμάνων αλλά και τους τουρκόφιλους πολιτικούς.
Η τελευταία μάχη που δίνεται τώρα είναι η κατάργηση της διάταξής που προβλέπει ότι κάθε υποψήφιος για την προεδρία θα πρέπει να έχει παραιτηθεί της άσκησης κυβερνητικών καθηκόντων τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Αυτή η διάταξη αποκλείει τον νυν μεταβατικό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά ο οποίος θέλει να διεκδικήσει την προεδρία. Συγχρόνως όμως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια κάποιου άλλου, καθώς η θέση του, του προσφέρει το πλεονέκτημα του επηρεασμού του εκλογικού σώματος αλλά και συμφωνιών με τους επικεφαλής των φυλών και των άλλων κοινωνικών και πολιτικών φατριών στη Λιβύη. Πάντως, ο στρατηγός Χαλιφα Χαφταρ που οι οπαδοί του πιέσουν να είναι υποψήφιος παραιτήθηκε (τυπικά) από την ηγεσία του LNA αναθέτοντας τη διοίκηση του σε έναν από τους έμπιστους συνεργάτες του, στις 22 Σεπτεμβρίου, τρεις μήνες δηλαδή πριν τις προγραμματισμένες εκλογές.
Ο κύριος εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Λιβύη και θερμότερος υποστηρικτής του τουρκικού ρόλου στη χώρα του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χαλιντ Αλ Μισρι έσπευσε πάντως να θέσει από τώρα τον «σπόρο» αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών δηλώνοντας ότι ο εκλογικός νόμος είναι «γραμμένος από το Κάιρο και το Παρίσι υπό την εποπτεία των Εμιράτων», ενώ έσπευσε να καταγγείλει την Αίγυπτο επειδή ο κ. Σουκρυ αναχωρώντας από την Τρίπολη όπου είχε συμμετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση που είχε συγκαλέσει η ΥΠΕΞ Αλ Μανγκους(και στην οποία είχε προσκληθεί και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας) είχε στη Βεγγάζη συνάντηση με τον ισχυρό παράγοντα της Ανατολικής Λιβύης στρατηγό Χ. Χαφταρ.