Το εμπόριο μέσω της Λιθουανίας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς εντός των ημερών, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στρέφονται προς μια συμβιβαστική συμφωνία με το κράτος της Βαλτικής για την εκτόνωση της διαμάχης με τη Μόσχα.
Το Καλίνινγκραντ, το οποίο συνορεύει με κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται σε σιδηροδρόμους και δρόμους που περνούν μέσω της Λιθουανίας για τα περισσότερα εμπορεύματα, έχει αποκοπεί από ορισμένες εμπορευματικές μεταφορές από την ηπειρωτική Ρωσία από τις 17 Ιουνίου λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για την εξαίρεση της επικράτειας από κυρώσεις, οι οποίες έχουν πλήξει μέχρι στιγμής βιομηχανικά προϊόντα όπως ο χάλυβας, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία στις αρχές Ιουλίου εάν η Λιθουανία, μέλος της ΕΕ εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις της, ανέφεραν στο Reuters πηγές που αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Η διαμάχη για την απομόνωση του ρωσικού θύλακα δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να επιβάλει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας φόβους για κλιμάκωση μετά από άλλους περιορισμούς που ώθησαν τη Ρωσία σε χρεοκοπία.
Ενώ οι δυτικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους στις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύεται δύσκολο για την Ευρώπη να σταθεί σε αυστηρές κυρώσεις και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με την υποστήριξη της Γερμανίας, επιδιώκουν έναν συμβιβασμό για να επιλύσουν μια από τις πολλές συγκρούσεις τους με τη Μόσχα, ανέφερε μία από τις πηγές. Εάν η παραδοσιακή διαδρομή για ρωσικά προϊόντα προς το Καλίνινγκραντ, πρώτα μέσω της συμμάχου της Λευκορωσίας και στη συνέχεια της Λιθουανίας, δεν αποκατασταθεί, το κράτος της Βαλτικής φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να οργώσει έναν χερσαίο διάδρομο μέσω της επικράτειάς του, προσέθεσε η πηγή.
Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, έχει στρατιώτες σταθμευμένους στη Λιθουανία και θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, εάν αυτό συνέβαινε. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και θα ήταν ευάλωτη σε οποιαδήποτε μείωση των ροών εάν κλιμακωθεί η διαμάχη του Καλίνινγκραντ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», είπε ένα άτομο με άμεση γνώση των συζητήσεων της ΕΕ, περιγράφοντας το Καλίνινγκραντ ως «ιερό» για τη Μόσχα. "(Ο Πούτιν) έχει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από ό,τι έχουμε εμείς. Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε έναν συμβιβασμό", παραδέχθηκε η πηγή που προσέθεσε ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φανεί άδικο.