Η ΕΕ θα προτείνει τη δημιουργία «κόμβων επιστροφής» για απορριφθέντες αιτούντες άσυλο
Bloomberg

Η ΕΕ θα προτείνει τη δημιουργία «κόμβων επιστροφής» για απορριφθέντες αιτούντες άσυλο

Η Κομισιόν σχεδιάζει να επιτρέψει στα κράτη μέλη να επιστρέφουν άτομα χωρίς δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ σε λεγόμενους «κόμβους επιστροφής» σε τρίτες χώρες, καθώς η άνοδος των αντι-μεταναστευτικών κομμάτων ωθεί το μπλοκ σε μια ολοένα και πιο σκληρή στάση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, προτείνει να επιτραπεί στις κυβερνήσεις η απομάκρυνση μη εξουσιοδοτημένων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες, «υπό ειδικές προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων προσώπων», σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που είδε το Bloomberg. Τ

Το κείμενο εξακολουθεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις πριν από την έγκρισή του.

Ο κανονισμός θα θεσπίσει επίσης μια «Ευρωπαϊκή Εντολή Επιστροφής», η οποία θα επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση και επιβολή, μεταξύ των κρατών - μελών, των αποφάσεων που ορίζουν ότι ένας πολίτης τρίτης χώρας πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επί του παρόντος, οι αποφάσεις απέλασης που λαμβάνονται σε ένα κράτος - μέλος δεν αναγνωρίζονται αυτόματα σε άλλα κράτη- μέλη και απαιτούν νέα διαδικασία.

Το σχέδιο της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκπρόσωποι της Επιτροπής δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό του Bloomberg.

Η ιδέα των «κόμβων επιστροφής» υπήρξε αμφιλεγόμενη, και οι προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας να χρησιμοποιήσουν τρίτες χώρες στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου έχουν παγώσει λόγω νομικών προσφυγών.

Μια νέα πολιτική για τις επιστροφές ήταν βασικό αίτημα των κρατών - μελών της ΕΕ, μετά τη συμφωνία του περασμένου έτους για το Σύμφωνο της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση - ένα ευρύ πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει ψηφιοποίηση, ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας και τα λεγόμενα «μέτρα αλληλεγγύης» για τη δίκαιη κατανομή του κόστους ή του αριθμού των αιτούντων άσυλο. Το Σύμφωνο αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως στα μέσα του 2026.

Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2024 αναδεικνύουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην επιβολή των αποφάσεων επιστροφής. Περίπου 112.335 πολίτες τρίτων χωρών έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά μόλις 27.740 επέστρεψαν τελικά σε τρίτες χώρες.