Υπέρ του διαλόγου της Ευρώπης με την Τουρκία, με στόχο τη διαμόρφωση μιας «εταιρικής σχέσης στον καμβά μιας συνεργασίας που θα βασίζεται σε κανόνες» τάσσεται η ειδική σύμβουλος του Ειδικού Επιτετραμένου για την Εξωτερικών Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Με άρθρο της στην ιστοσελίδα του Politico, η Ναταλί Τότσι σημειώνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια τακτική της «μέσης οδού» που ακολουθεί μέχρι σήμερα, η οποία μεταφράζεται «αφενός σε μια ήπια αντιπαράθεση αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Μεσόγειο και αφετέρου, σε μια επίπονη προσπάθεια να μην κάνει εχθρό της ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ με αυξανόμενη επιρροή στη Λιβύη».
«Μια ανατολική Μεσόγειος στην οποία η Τουρκία δεν θα απολαμβάνει ένα μερίδιο της πίτας είναι ασύμβατη με την σταθερότητα στη Λιβύη» – «μια χώρα», όπως τονίζει η ίδια, «την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει και στην οποία η Τουρκία, εάν κατευθυνθεί κατάλληλα, μπορεί να φτάσει να εργάζεται υπέρ των συμφερόντων της Ευρώπης».
Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την ΕΕ σε μια «επανεκκίνηση» των σχέσεών της με την Άγκυρα. «Οι όροι για μια τέτοια επανεκκίνηση είναι γνωστοί εδώ και αρκετό καιρό: Θα περιλαμβάνουν μια επικαιροποιημένη τελωνειακή ένωση, η οποία θα αποτελεί όφελος τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ, καθώς και την αξιοποίηση αυτού του αναθεωρημένου συμβολαίου για την ανάπτυξη δομικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης».
Πώς, όμως, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την άποψή της; «Αντί να χτυπάμε τα κεφάλια μας στον τοίχο της ήπιας αντιπαράθεσης, έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ – μέσω του Παρισιού, της Αθήνας και της Λευκωσίας – να επιλέξει μια στροφή 180 μοιρών και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως ανταγωνιστή».
«Απίθανες οι κυρώσεις»
Η θέση αυτή, έστω και εάν δεν εκφράζει επισήμως τον «υπουργό Εξωτερικών» της ΕΕ, ασφαλώς αναδεικνύει την θέση που κυριαρχεί σε πολλές πρωτεύουσες αναφορικά με τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. Έρχεται δε σε αντίθεση με την καθαρή στάση την οποία τήρησε και σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθαρίζοντας πως «θα ήταν σημαντικό λάθος για την ΕΕ να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε εκείνες τις χώρες που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας τη σχετική θέση τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και σε αυτό το θέμα, η σύμβουλος του Μπορέλ έχει διαφορετική άποψη: «Η ΕΕ δεν έχει κινηθεί για να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα και είναι απίθανο ότι θα το κάνει και στο μέλλον», έγραψε στο Politico.
Έτσι, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το ρήγμα που υπάρχει μεταξύ των «27» αναφορικά με την Τουρκία – το οποίο προφανώς δεν είναι το μοναδικό.