Της Οντίν Λιναρδάτου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα νέο αμυντικό μηχανισμό ενώ θα προχωρήσει και στην ανάπτυξη κοινής διαστημικής τεχνολογίας.
Το χαρτοφυλάκιο αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει μία στενή σύμμαχος του Εμάνουελ Μακρόν η αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας Σιλβί Γκουλάρ.
Πρόκειται για μία κίνηση εξαιρετικής σημασίας που στόχο έχει να θωρακίσει την ΕΕ αλλά και να τη βάλει ξανά στο προσκήνιο.
Τα τελευταία χρόνια η Ένωση έχει χάσει τη δυνατότητα άσκησης επιρροής στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και εμφανίζεται αδύναμη στη λήψη αποφάσεων ακόμα και όταν οι κρίσεις χτυπούν την πόρτα της όπως συνέβη με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τους Ευρωπαίους εταίρους τους πως δεν προσφέρουν αρκετά στο ΝΑΤΟ για την άμυνα τους.
Και τώρα βέβαια η Ουάσινγκτον από τη μία καλωσορίζει την πρωτοβουλία αυτή από την άλλη όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις Βρυξέλλες να μην οδηγήσει αυτός ο σχεδιασμός στον αποκλεισμό των αμερικανικών εταιρειών από τα αμυντικά συμβόλαια.
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν όταν ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού.
Τώρα δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο. Είπε μόνο πως η στενή συνεργασία των 27 με στόχο τη βελτίωση των ενόπλων δυνάμεων τους είναι πρώτιστης σημασίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στόχος είναι η κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων και η δημιουργία μίας δύναμης που θα μπορεί να επεμβαίνει γρήγορα.
Μέχρι τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο αντιδρούσε στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού. Η αποχώρηση του όμως και ο διορισμός της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν ανοίγει το δρόμο στη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος.
Η ΕΕ θέλει επίσης να αναπτύξει τη διαστημική τεχνολογία γιατί παρακολουθεί την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να κατασκευάζουν οπλικά συστήματα που μπορούν από το διάστημα να καταστρέφουν εχθρικούς δορυφόρους , να καταρρίπτουν πυραύλους και να διαλύουν την αεροπορική άμυνα των εχθρών τους.
Η Ευρώπη έχει μείνει και σε αυτό τον τομέα πολύ πίσω.
Ο νέος αμυντικός και διαστημικός μηχανισμός θα στηριχθεί σε ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που θα χρησιμοποιούνται από κοινού από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις αναμένεται να συνεισφέρουν επίσης οικονομικά στον μηχανισμό αυτό.
Η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία στήριξαν από την πρώτη στιγμή το φιλόδοξο αυτό σχέδιο που θα οδηγήσει στην αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης των 27.
Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο κύβος ερρίφθη το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και η ΕΕ δεν μπορούσε να δράσει μόνη της αλλά στηριζόταν απόλυτα στη στρατιωτική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό της ΕΕ επί σειρά ετών την έχουν καταστήσει στρατιωτικά αδύναμη. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται επιβάλλουν στην Ένωση να θωρακίσει την άμυνα της αν θέλει να καταστεί ξανά πρωταγωνιστής των γεγονότων και κυρίως αν θέλει να προστατεύσει τα σύνορα της και τους πολίτες της.