Η Ιαπωνία εξετάζει την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων μέχρι το 2030

Η Ιαπωνία εξετάζει την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων μέχρι το 2030

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης υπερηχητικών πυραύλων μέχρι το 2030 για να ενισχύσει τη δύναμη αποτροπής, καθώς και την ικανότητα της χώρας για αντεπίθεση, όπως αναφέρει σήμερα Πέμπτη η επιχειρηματική εφημερίδα Nikkei.

Το υπουργείο αναζητά νέες δυνατότητες, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας και το μπαράζ πυραυλικών εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και οι στρατιωτικές κινήσεις της Κίνας απειλούν την Ιαπωνία, σύμφωνα με έκθεση.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και σε πολύπλοκη τροχιά, που καθιστά δύσκολη την αναχαίτισή τους, αναφέρει η έκθεση.

Αναθεώρηση στρατηγικής

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια, καθώς και άλλα βασικά σημεία στον τομέα της άμυνας μέχρι το τέλος του έτους.

Οι κινήσεις της ως προς τις δυνατότητες αντεπίθεσης και τους υπερηχητικούς πυραύλους θα περιγράφεται σε αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με το Nikkei.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αποκτώντας το αμερικανικής κατασκευής Tomahawk, το πρώτο βήμα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της στην αντεπίθεση, αναφέρει η έκθεση.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε να αναβαθμίσει πυραύλους της σε δεύτερο στάδιο, επεκτείνοντας το βεληνεκές τους σε περισσότερα από 1.000 χλμ από τα σημερινά λιγότερα από 200 χλμ, αναφέρει η Nikkei.

Ο υπερηχητικός πύραυλος θα αποτελέσει πιθανότατα το τρίτο στάδιο, ανέφερε.

Η εφημερίδα Asahi αναφέρει σήμερα Πέμπτη ότι η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει και υποβρύχια εκτοξευόμενη έκδοση πυραύλου, που θα καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανίχνευση από τον αντίπαλο.

Η Ιαπωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να επεκτείνει το βεληνεκές επίγειων πυραύλων στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής με στόχο να αποκτήσει ο στρατός της τη δυνατότητα να χτυπά μακρινούς στόχους τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

 

Πηγή: Reuters