Η Ιορδανία ενθαρρύνει την εθελούσια επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους

Η Ιορδανία ενθαρρύνει την εθελούσια επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει την εθελούσια επιστροφή στην πατρίδα τους των σύρων προσφύγων, που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες στο χασεμιτικό βασίλειο το οποίο γειτονεύει με την εμπόλεμη Συρία.

Ο Σαφάντι έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Αμάν με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, έπειτα από μια έκκληση του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄ προς τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» έναντι των χωρών που φιλοξενούν σύρους πρόσφυγες.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει σε 650.000 τον αριθμό των Σύρων που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία για να σωθούν από την ένοπλη σύρραξη που αιμάσσει την πατρίδα τους εδώ και πάνω από επτά χρόνια. Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές όμως, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύριο.

«Το βασίλειο ενθαρρύνει την εθελούσια επιστροφή των σύρων προσφύγων στη χώρα τους. Αυτό είναι αναπόδραστο», ανέφερε ο Σαφάντι σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν είναι πλέον σε θέση να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες.

Τον Οκτώβριο του 2017, η αμερικανική ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε καταγγείλει την «επαναπροώθηση με συνοπτικές διαδικασίες» από τις ιορδανικές αρχές σύρων προσφύγων στη χώρα τους, παρά τους κινδύνους που διέτρεχαν. Το Αμάν απέρριψε την κατηγορία της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υποδοχή των σύρων προσφύγων βαραίνει στην ιορδανική οικονομία, με το Αμάν να κάνει λόγο για ένα κόστος που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τη Δευτέρα, ο μονάρχης είπε στον Γκράντι ότι οι πρόσφυγες ασκούν «αυξανόμενη πίεση» στην Ιορδανία, ιδίως όσον αφορά «την παιδεία, την υγεία και τις υποδομές».

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350.000 ανθρώπους και ώθησε εκατομμύρια άλλους στην εξορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ