Οι διαμαρτυρίες στην Κίνα ενάντια στους περιορισμούς κατά του Covid που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο φαίνεται να σταμάτησαν. Η ισχυρή αστυνομική παρουσία είτε κατέπνιξε συγκεντρώσεις είτε οδήγησε σε ματαίωσή τους.
Σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και τα τηλέφωνά τους ερευνήθηκαν.
Αντίθετα, πολίτες κινεζικής καταγωγής που ζουν εκτός Κίνας συνέχισαν τις διαδηλώσεις, σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι οργισμένες διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν μετά την πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα στο Ουρούμκι, της δυτικής Κίνας, που προκάλεσε τον θάνατο δέκα πολιτών, την περασμένη Πέμπτη.
Εκτιμάται ευρέως ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να διαφύγουν από την πυρκαγιά λόγω των περιορισμών του Covid, κάτι που οι τοπικές αρχές αμφισβήτησαν.
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για μέρες, απαιτώντας να σταματήσουν τα lockdown κατά του Covid - με ορισμένους μάλιστα σε σπάνια ένδειξη διαμαρτυρίας να απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο ματαιώθηκαν, καθώς αστυνομικοί περικύκλωσαν το σημείο της συγκέντρωσης.
Στη Σαγκάη, υψώθηκαν μεγάλα εμπόδια κατά μήκος της κύριας διαδρομής διαμαρτυρίας και η αστυνομία προχώρησε σε αθρόες συλλήψεις.
Το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία πραγματοποίησε περιπολίες σε περιοχές και στις δύο πόλεις, όπου ομάδες πολιτών καλούσαν σε συγκεντρώσεις, μέσω της εφαρμογής κοινωνικών Telegram.
Μικρή διαδήλωση στην πόλη Χανγκζού στον νότο, το βράδυ της Δευτέρας, διαλύθηκε πολύ γρήγορα, καθώς οι συμμετέχοντες συνελήφθησαν γρήγορα, όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.
Κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κόνγκ
Αντίθετα, στο Χονγκ Κονγκ, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και στην πανεπιστημιούπολη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στην ηπειρωτική Κίνα.
Πολλοί συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από κινεζικές πρεσβείες σε μεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, καθώς και σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Τηλεφωνήματα και «επισκέψεις» σε διαδηλωτές
Ο Ντριου Τόμσον, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης τον οποίο επικαλείται το BBC, επισημαίνει ότι η κινεζική αστυνομία έχει «τεράστια ικανότητα... να ελέγχει τις διαδηλώσεις».
Σύμφωνα με αναφορές, η αστυνομία σταματούσε ανθρώπους και έψαχνε τις συσκευές τους για να ελέγξει αν είχαν εγκαταστήσει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), καθώς και εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter που είναι απαγορευμένα στην Κίνα.
Γυναίκα ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η ίδια, καθώς και πέντε φίλοι της που συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Πεκίνο, δέχτηκαν τηλεφωνήματα από την αστυνομία, η οποία τους ζητούσε πληροφορίες για το πού βρίσκονται.
Σε μία περίπτωση μάλιστα, αστυνομικός φέρεται να πήγε στο σπίτι φίλης της, η οποία δεν απάντησε στο τηλεφώνημα για να την ρωτήσει αν βρισκόταν στον χώρο της διαμαρτυρίας και να την «ενημερώσει» για το ότι επρόκειτο για «παράνομη συγκέντρωση».
Δεν είναι σαφές πώς η αστυνομία ανακάλυψε τις ταυτότητες των παρευρισκομένων.
Σύλληψη δημοσιογράφων και λογοκρισία
Η αστυνομία έχει επίσης προχωρήσει στη σύλληψη δημοσιογράφων που κάλυπταν τις κινητοποιήσεις. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθη την Κυριακή και στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος.
Ο δημοσιογράφος του BBC, Εντ Λόρενς, τέθηκε επίσης υπό κράτηση για αρκετές ώρες, ενώ κάλυπτε διαδήλωση στη Σαγκάη. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι η σύλληψή του ήταν «σοκαριστική και απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα εκφράσει την ανησυχία της στην Κίνα σχετικά με την αντίδρασή της στις διαδηλώσεις.
Η λογοκρισία σαρώνει και τις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.
Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις «φιλτράρονται», ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιωπούν τις εξελίξεις σχετικά με τον Covid και τις διαδηλώσεις, προβάλλοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο και τα διαστημικά επιτεύγματα της Κίνας.
Η κινεζική κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν έχει αναγνωρίσει τις διαμαρτυρίες ούτε έχει δώσει επίσημη απάντηση για όσα συνέβησαν στη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα.
Διαβάστε ακόμα:
Ο κινεζικός «ιός» απειλεί τις αγορές
Τα μηνύματα των διαδηλωτών στο καθεστώς Σι Τζινπίνγκ
Μείωση των κρουσμάτων στην Κίνα για πρώτη φορά σε έξι ημέρες