Το πέρασμα στο επόμενο επίπεδο συναγερμού στην κινέζικη πρωτεύουσα θυμίζει την κατάσταση στη Σαγκάη, που έχει αγγίξει όλο τον κόσμο. Το ενδεχόμενο ξέσπασμα της πανδημίας στο Πεκίνο σε αντίστοιχο βαθμό θα έχει πρακτικές συνέπειες τόσο στη χώρα, όσο και ευρύτερα. Ταυτόχρονα θέτει σοβαρά ερωτήματα και για το ίδιο το καθεστώς, το οποίο έχει θέσει τον πήχη της αντιμετώπισης του κορoνοϊου πολύ ψηλά.
Η αύξηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων στο Πεκίνο φάνηκε σαν να έθεσε σε λειτουργία την αντίστροφη μέτρηση για να μεταφερθούν οι εικόνες της Σαγκάης στην πρωτεύουσα της χώρας. Παραπάνω από 20 εκατομμύρια Κινέζοι υποβλήθηκαν σε διαγωνιστικά τεστ τις τελευταίες ημέρες, δείχνοντας την εγρήγορση της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το ενδεχόμενο καραντίνας στην πρωτεύουσα βέβαια δεν είναι ούτε απλό ούτε μπορεί να ξεπεραστεί τόσο εύκολα από το καθεστώς. Απ’ ότι παρατηρήθηκε, στη Σανγκάη ότι τα lockdown σε τοπικό επίπεδο δεν είναι αποτελεσματικά.
Κατ’ αρχάς όσο κι αν το κινεζικό καθεστώς θέλει να προβάλει πως καταπολεμά τον «αόρατο» ιό, η αυστηρή καραντίνα που επιβάλλεται στη Σανγκάη θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του. Σίγουρα εγείρονται και ηθικά ζητήματα, λόγω της μεταχείρισης των ανθρώπων με απάνθρωπες μεθόδους, ενώ και η λογοκρισία των εικόνων και των βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμίζει την αυταρχικότητα ενός καθεστώτος. Βέβαια, τα μέτρα αφορούν στους ανθρώπους που δεν πειθαρχούν στα υπέρμετρα αυστηρά μέτρα και υφίσταται ένας πολύ σοβαρός ιατρικός λόγος. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εικόνες είναι πιο δυνατές από τα λόγια. Αν βέβαια αυτές οι καταστάσεις μεταφερθούν στην πρωτεύουσα, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες.
Βέβαια, και οι πρακτικές όψεις μίας τέτοιας πιθανότητας τρομάζουν αρκετά. Τα εμπορικά πλοία που συνωστίζονται στο λιμάνι της Σαγκάης, η λειτουργία των εργοστασίων που έχει σταματήσει και όλη η οικονομική λειτουργία που τέθηκε σε αναστολή έχουν φτάσει στα όρια τη μεγάλη πόλη της Κίνας, καθώς η καραντίνα φτάνει την τέταρτη εβδομάδα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να αντέξει κάτι παρόμοιο το Πεκίνο.
Εάν μία παρόμοια κατάσταση εφαρμοστεί στο Πεκίνο, υπάρχει πάντα η αμφιβολία κατά πόσο θα γίνουν δεκτά από τον πληθυσμό και θα έχουμε αντίστοιχες εικόνες. Από τη μία μεριά, θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η εξ αποστάσεως κι η τηλεργασία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ευρύτερα, σε σχέση με το βιομηχανικό κέντρο και λιμάνι της Σαγκάης. Ωστόσο, οι οικονομικές συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης ενδεχομένως θα θέσουν δύσκολα διλήμματα στο κινεζικό καθεστώς. Κατά πόσο δηλαδή μπορεί να βρει μία ισορροπία και να συνεχίσει να παρέχει ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και τα συνεπαγόμενα οφέλη για τις κινεζικές ελίτ αλλά και ταυτόχρονα να διατηρήσει την αξιοπιστία του, σχετικά με την ικανότητα του να προστατεύσει τον πληθυσμό.
Ας μην ξεχνάμε, πως το κινέζικο καθεστώς έκανε μεγάλες επενδύσεις για να επιδείξει στον ιατρικό τομέα, για να επιδείξει την ικανότητα του να παράγει το δικό του εμβόλιο. Όλο το 2021 ανακοίνωνε σχεδόν μηδενικές ανθρώπινες απώλειες από τον κορoνοϊό, ενώ τώρα ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει επικίνδυνα. Καθώς, ακόμα και με τα πολύ αυστηρά μέτρα, το κομμουνιστικό καθεστώς δεν έχει επιτύχει να χαλιναγωγήσει το νέο ξέσπασμα του ιού, οι συζητήσεις δηλαδή για όλα τα ζητήματα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από την Κίνα μέχρι και τη δυνατότητα του ίδιου του κινεζικού μηχανισμού να διαχειριστεί μία υγειονομική κρίση.