Η Κίνα πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Η Κίνα πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Η Κίνα πραγματοποιεί γεωτρήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εν μέσω εντάσεων στα αμφισβητούμενα αυτά ύδατα με τις Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τη ναυτική παρουσία τους στην περιοχή. Το κινέζικο γεωτρύπανο Sea Bull II της Κίνας έσκαψε σε βάθος 2.760 πόδια σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Πέμπτη.

Το Πεκίνο, επιδιώκει την ηγεμονία στη Νότια Σινική Θάλασσα διεκδικώντας το 90% της, με αρκετούς να κάνουν λόγο για προσπάθεια μετατροπής της σε κινεζική λίμνη. Η Κίνα διεκδικεί νησιωτικά συμπλέγματα που ανήκουν σε όμορες χώρες, τα οποία διατείνεται ότι αποτελούν μέρος των ιστορικών εδαφών και της ΑΟΖ του. Κατέθεσε, μάλιστα, χάρτη στη Διεθνή Επιτροπή για τα όρια της Αιγιαλίτιδας Ζώνης με τις διεκδικήσεις του.

Η  παρουσία εκατοντάδων κινεζικών σκαφών τα οποία περιτριγυρίζουν ένα διαφιλονικούμενο ύφαλο μπορεί να φέρει μία νέα στρατιωτική σύγκρουση στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας προειδοποίησαν από τη πλευρά τους οι Φιλιππίνες.

Το νησί στο επίκεντρο της διαμάχης ονομάζεται Γουίτσουν και αναδύεται συνήθως από τα νερά του ωκεανού όταν η παλίρροια είναι χαμηλή. Ανήκει στα νησιά Σπάρτλι,  ένα αρχιπέλαγος πού βρίσκεται περίπου 200 μίλια δυτικά από τις Φιλιππίνες. Η Μανίλα το θεωρεί δικό της έδαφος, ωστόσο το διεκδικούν -εν μέρει ή συνολικά- η Κίνα, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Τα κινεζικά σκάφη εμφανίστηκαν στην περιοχή στις αρχές Μαρτίου.  Δορυφορικές φωτογραφίες τα δείχνουν αγκυροβολημένα σε σειρές,  χωρίς όμως να ψαρεύουν, ενώ τα βράδια έχουν ισχυρό φωτισμό.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε από τη πλευρά της ότι θα διεξαγάγει οκτώ ημέρες πολεμικών ασκήσεων με τη βοήθεια υπολογιστή αυτό το μήνα.

Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 30 Απριλίου και θα αποτελέσουν την πρώτη φάση των μεγαλύτερων ετήσιων πολεμικών ασκήσεων της Ταϊβάν που φέρουν την ονομασία «Χαν Κουάνγκ».

Μια δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Η Ταϊβάν δέχεται αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, με την αεροπορική δύναμη της Κίνας να κάνει σχεδόν καθημερινές επιδρομές στη ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής της άμυνας.

«Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί με βάση τις σκληρότερες εχθρικές απειλές, προσομοιώνοντας όλα τα πιθανά σενάρια για εισβολή εχθρού στην Ταϊβάν», δήλωσε ο στρατηγός Λίου Γιου-Πινγκ σε δημοσιογράφους.

Το αμερικανικό ναυτικό έστειλε τη δική του αεροπορική ομάδα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας λίγο μετά την κινεζική επιχείρηση, τη δεύτερη επίσκεψη αυτού του έτους. Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ενεργά την Ταϊβάν στη μακροχρόνια διένεξή της  με την ηπειρωτική χώρα, συμφωνώντας τον Μάρτιο να δημιουργήσει μια «ομάδα εργασίας ακτοφυλακής», την πρώτη τέτοια συμφωνία του νησιού με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν εργάζεται επίσης για την αναζωογόνηση της συμμαχίας «Quad»  που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία. Το μπλοκ δημιουργήθηκε ως προπύργιο εναντίον της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό  και αναβίωσε από τον Τραμπ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις διεκδικήσεις της Κίνας σχεδόν σε όλες τις νησίδες και τους υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα έναντι των άλλων χωρών που βρέχονται από αυτήν (Μαλαισία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι).

Το Πεντάγωνο εχει στηλιτεύσει τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο διεκδικούμενο αρχιπέλαγος των Παρασέλ, για την κυριαρχία επί του οποίου βρίσκονται σε διένεξη η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Πέραν των Παρασέλ, το αρχιπέλαγος των Σπράτλι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών της Ασίας.