Το Δέλτα του ποταμού Νείλου είναι ένα από τα τρία πιο ευάλωτα σημεία του κόσμου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι απειλείται έντονα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Τη στιγμή που η Αίγυπτος φιλοξενεί την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της χώρας είπαν ότι η δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί στο Δέλτα του Νείλου αποτελεί την κύρια ανησυχία τους. Οι κάτοικοι ελπίζουν σε βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το Δέλτα καλύπτει περίπου 240 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ξεκινώντας βόρεια της πρωτεύουσας του Καΐρου, ενώ τα παρακλάδια των ποταμών δημιούργησαν πλούσια, εύφορη γη. Από τα αρχαία χρόνια, η περιοχή ήταν «το καλάθι τροφίμων» των αυτοκρατοριών.
Είναι πυκνοκατοικημένο, φιλοξενεί περίπου το 40% των 104 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου και αντιπροσωπεύει το ήμισυ της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με την υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.
Όλα αυτά απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο των θαλασσών. Το ένα τέταρτο του Δέλτα βρίσκεται ήδη στο επίπεδο της θάλασσας ή κάτω από αυτό. Μια αύξηση μεταξύ 0,5 και 1 μέτρου (1,6 έως 3,2 πόδια) - που θα μπορούσε να συμβεί έως το 2100 σε ένα από τα χειρότερα σενάρια της επιτροπής που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ - θα μετατοπίσει την ακτογραμμή προς τα μέσα κατά αρκετά χιλιόμετρα, βυθίζοντας μεγάλες περιοχές και καθιστώντας πιο άγονες με αλάτι.
Αυτό εντοπίζει πρόσφατη έκθεση διεθνούς ομάδας επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Κέντρου Ερευνών για το Κλίμα και την Ατμόσφαιρα του Ινστιτούτου Κύπρου και το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck. «Αυτό θα συνεπαγόταν σοβαρές προκλήσεις για τις παράκτιες υποδομές και τη γεωργία και μπορεί να οδηγήσει στην αλάτωση των ακτών υδροφορείς, συμπεριλαμβανομένου του πυκνοκατοικημένου και καλλιεργημένου Δέλτα του Νείλου», δήλωσε ο Γιώργος Ζίττης, ο οποίος συνέταξε την έκθεση.
Το σενάριο που κρίνεται πιο πιθανό από την επιτροπή είναι ότι η θάλασσα θα ανυψωθεί κατά 0,3-0,6 μέτρα έως το 2100. Αυτό θα καταστήσει ακόμα χιλιάδες στρέμματα ακατάλληλα για καλλιέργεια ή κατοικία.
Μάλιστα οι αγρότες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή του γόνιμου εδάφους από το αλάτι της θάλασσας, πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να φέρουν νέο γόνιμο χώμα και να συνεχίσουν τις παραγωγές τους.