Ο Γάλλος πρόεδρος επιχειρεί ένα «διοικητικό πραξικόπημα», τόνισε η αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο France Inter. «Το να είσαι επικεφαλής, προϋποθέτει ψυχραιμία και μέτρο», απάντησε το Μέγαρο των Ηλυσίων, σε ανακοίνωσε που έστειλε στη Le Figaro.
Ειδικότερα, η Λεπέν ανέφερε ότι «ακούγονται φήμες» ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδίαζε να διορίσει νέους γενικούς διευθυντές στην αστυνομία και τη χωροφυλακή, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, με στόχο να «μην επιτρέψει» στον Ζορντάν Μπαρντελά να κυβερνήσει με τον τρόπο που θέλει (εάν κερδίσει τις εκλογές).
Si nous accédons aux responsabilités, nous serons respectueux des institutions et de la Constitution.
— Marine Le Pen (@MLP_officiel) July 2, 2024
J'espère que le président de la République acceptera lui, le verdict des urnes et n'empêchera pas Jordan Bardella de gouverner comme il le souhaite. pic.twitter.com/eH1QFJcSA2
Απαντώντας, το Ελιζέ παρέπεμψε στο Σύνταγμα: «Το άρθρο 13 του θεμελιώδους νόμου μας ορίζει ότι ο αρχηγός του κράτους διορίζει πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως οι νομάρχες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο προεδρεύει».
«Τα τελευταία 66 χρόνια, οι διορισμοί και οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, ιδίως το καλοκαίρι, ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία στην οποία βρίσκονται τα θεσμικά μας όργανα, και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγής αυτών των ρυθμίσεων τους επόμενους μήνες», συνεχίζει η Προεδρία, παρόλο που το τελευταίο Υπουργικό ενέκρινε μεγάλο αριθμό διορισμών την περασμένη εβδομάδα, σημειώνει η Le Figaro.
Παράλληλα, το Ελιζέ υπογραμμίζει ένα ακόμα προνόμιο του αρχηγού του κράτους: «Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Συντάγματος, ο μόνος που έχει την εξουσία να διορίζει πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως έχει δηλώσει, θα το πράξει μετά τις βουλευτικές εκλογές με βάση τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης που θα εκλέξει ο γαλλικός λαός».
Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν από το β' γύρο των εκλογών
Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον 200 υποψήφιοι έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής από την ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στο πλαίσιο της συσπείρωσης του ρεπουμπλικανικού μετώπου κατά της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Η προθεσμία για την απόσυρση των υποψηφίων από την ψηφοφορία της Κυριακής λήγει την Τετάρτη (02/07).
Στο μεταξύ ο β' γύρος αυτής της αστραπιαίας αναμέτρησης - στις 7 Ιουλίου - απέχει ακόμη πολύ από το να είναι ένας εκλογικός θρίαμβος για την ακροδεξιά, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας ήταν ένα τεράστιο χαστούκι για τον Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως εξηγεί, όσον αφορά τις προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και να καταλάβει η Εθνική Συσπείρωση, την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών είναι παρακινδυνευμένες διότι:
Το κόμμα του Γάλλου προέδρου παραπαίει στην τρίτη θέση και το πολιτικό του στοίχημα - να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του στις ευρωεκλογές - φαίνεται τώρα ως μια απολύτως άστοχη πράξη.
Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) - ένα μείγμα σκληρών αριστερών, σοσιαλιστών, Πρασίνων και κομμουνιστών - τα πήγε επίσης πολύ καλά την Κυριακή.
Αν και Ιστορικά, οι περισσότεροι δεύτεροι γύροι των γαλλικών βουλευτικών εκλογών διεξάγονται μεταξύ δύο φιναλίστ, δηλαδή οποιουδήποτε υποψηφίου κερδίσει πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψήφων, αυτή τη φορά θα υπάρξει ένας αριθμός ρεκόρ «τριγωνικών» τριπλών αναμετρήσεων στον δεύτερο γύρο, τουλάχιστον σε 243 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες. Δηλαδή μάχες μεταξύ τριών υποψηφίων για τις μονοεδρικές. Αυτό που θα ακολουθήσει τώρα είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι με παζάρια και τακτική ψήφο.
Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό
Οι Ρεπουμπλικάνοι που δεν έχουν συμμαχήσει με την Λεπέν δεν έδωσαν καμία κατεύθυνση, ενώ αρκετά στελέχη τους έφυγαν και σύναψαν συμμαχία με το στρατόπεδο της Λεπέν.
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μέρος της αριστερής συμμαχίας, ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοί του θα παραιτηθούν αν καταλάβουν την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο και κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν οποιονδήποτε υποψήφιο κατά του RN.
Οι σοσιαλιστές σύμμαχοί του απηύθυναν την ίδια έκκληση, ενώ το κέντρο που υποστηρίζει τον Μακρόν ήταν πιο διαφοροποιημένο.
Ο Eντουάρντ Φιλίπ, δεξιός πρώην πρωθυπουργός και μέλος της συμμαχίας του Μακρόν «Ensemble», κάλεσε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν τόσο το RN όσο και το κόμμα LFI του Μελανσόν.
Ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, ξεκαθάρισε αργότερα ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει αν βρεθεί στην τρίτη θέση στον δεύτερο γύρο κατά περίπτωση.