Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που διανύουμε αφού περισσότερα από 5.000 μέλη της εγχώριας πολιτικής ελίτ της Κίνας συγκεντρώνονται στο Πεκίνο για τη διάσκεψη που είναι ευρέως γνωστή «δύο συνεδρίες» ή lianghui.
Οι συγκεντρώσεις της Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινέζικου Λαού (CPPCC) και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) φέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: πρώτον σηματοδοτούν την έναρξη του νέου πενταετούς σχεδίου ανάπτυξης και δεύτερον συμπίπτουν με την εκατονταετία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Παρότι οι συνεδρίες αυτές χρησιμοποιούνται συνήθως ως εφαλτήριο για σημαντικές ανακοινώσεις και αλλαγές πολιτικής στο μονοκομματικό σύστημα της Κίνας, οι χιλιάδες εκπρόσωποι που έρχονται από όλες τις περιοχές της χώρας, έχουν επί της ουσίας, τυπική παρουσία, ενώ για διαφορετικές απόψεις, ούτε λόγος.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επαναλάβει τον ισχυρισμό ότι η Κίνα «επικράτησε» κατά της πανδημίας του κορονοϊού και φυσικά το γεγονός ότι η οικονομία της ήταν η μοναδική που έκλεισε το περασμένο έτος με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Ειδικότερα τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου φέρουν το κινεζικό ΑΕΠ να έχει σημειώσει αύξηση 2,3% στο σύνολο του περασμένου έτους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Σι Τζινπίνγκ, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ακόμα και την πρόσφατη εκτίμηση της Bank of America, η οποία διαπιστώνει πως η Κίνα οδεύει προς τον διπλασιασμό της οικονομίας της μέχρι το 2035, ενώ νωρίτερα, γύρω στο 2027 με 2028 θα έχει υπερβεί την αμερικανική οικονομία και θα την έχει εκτοπίσει από την πρώτη θέση στον κόσμο.
Με αυτά τα δεδομένα η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις του Σι με τα ζητήματα της τεχνολογία, της οικονομικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Εν προκειμένω, το 14ο πενταετές πλάνο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις φιλοδοξίες Made in China, ορίζοντας περισσότερες στρατηγικές τεχνολογίες που η Κίνα θα πρέπει να μάθει να παράγει εγχώρια, όπως τα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων και το λογισμικό σχεδιασμού αεροσκαφών. Η τεχνολογία είναι άλλωστε ένας από τους επίμαχους τομείς της διαταραγμένης σχέση του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον και τον οποίο η Κίνα θεωρεί κρίσιμο για την προσπάθειά της για εκσυγχρονισμό και αυτονομία την επόμενη δεκαετία.
Επιπλέον, ο Σι Τζιπίνγκ μπορεί να αναφερθεί σε δυο ακόμη ακανθώδη ζητήματα: «οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν υψηλότερες δεξιότητες για να βοηθήσουν τη χώρα να γίνει περισσότερο καινοτόμος την ώρα που η γήρανση του πληθυσμού τροφοδοτεί ένα υπάρχον ζήτημα: βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας», επισημαίνει η Αλίσια Γκαρσία- Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis για την Ασία-Ειρηνικό.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις για το Χόνγκ Κονγκ με δεδομένο ότι το Πεκίνο σκοπεύει να εισαγάγει δυνητικά εκτεταμένες αναθεωρήσεις στον Βασικό Νόμο, το μίνι σύνταγμα που περιλαμβάνει την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα». Αυτήν την εβδομάδα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Πεκίνου εξετάζουν τον επανασχεδιασμό των εκλογικών περιοχών του Χονγκ Κονγκ.
Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, όπως σημειώνει η εφημερίδα South China Morning Post, «Με δεδομένο ότι η Κίνα τηρεί στάση αναμονής ως προς τις προθέσεις της νέας διοίκησης Μπάιντεν, ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ αναμένεται να είναι προσεκτικός θέλοντας να μην προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν τα οικονομικά της σχέδια».
Liu Bin/Xinhua via AP