Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊου, η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεο παρουσίασε ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
Στο σχέδιο με την ονομασία "Πλαίσιο για την Δημοκρατία στη Βενεζουέλα" που παρουσίασε ο Πομπεο και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ, Έλιοτ Ειμπραμς, προτείνεται η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι αρχές του 2019, ο Χουάν Γκουαιδο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος ανέλαβε μεταβατικά την ηγεσία της χώρας κηρύσσοντας την θητεία του Νικόλας Μαδουρο άκυρη. Εκ τότε, η Βενεζουέλα έζησε ένα εφιαλτικό εξάμηνο, κατά το οποίο ο δικτάτορας κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία με τη βοήθεια της Κούβας και της Ρωσίας.
Στο ερώτημα που τίθεται γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν αυτό το χρονικό σημείο για να προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση, μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι η πρόσφατη απαγγελία κατηγοριών στον Μαδουρο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Σημειώνεται ότι προ ημερών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικήρυξε τον Μαδούρο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας με την κατηγορία της "ναρκο-τρομοκρατίας".
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει μάλιστα αμοιβή ύψους έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ενοίκου του παλατιού Μιραφλορες.
Με την πρόταση αυτή οι Αμερικανοί φαίνεται πως δίνουν μια "τελευταία ευκαιρία" στον Μαδουρο να διαπραγματευτεί πριν προχωρήσουν σε ακόμα πιο δραστικά μέτρα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας φοβάται ότι θα έχει την τύχη του άλλοτε δικτάτορα του Παναμά Μανουελ Νοριέγκα στα τέλη της δεκαετίας του 80'.
Στους υπολογισμούς των αξιωματούχων της Ουάσιγκτον προστίθεται το γεγονός ότι παρά τις σημαντικές οικονομικές κυρώσεις ο Μαδουρο δεν έχει καταρρεύσει, κυρίως λόγω Ρωσικής και Κουβανεζικης βοήθειας. Επίσης, οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές έχουν παγώσει πλήρως. Στις αρχές του τρέχοντος έτους μάλιστα, ο Μαδουρο προσπάθησε να εμποδίσει την διεξαγωγή εκλογών στην εθνοσυνέλευση, δυναμιτιζοντας το κλίμα.
Παράλληλα όμως, πλησιάζουν οι εκλογές των ΗΠΑ και χιλιάδες -αν όχι εκατομμύρια Αμερικανοί- με καταγωγή από την Λατινική Αμερική που ζουν κυρίως στη Φλόριντα, ψηφίζουν έχοντας κριτήριο το ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της χώρας απέναντι σε καθεστώτα όπως του Μαδουρο και της Κούβας.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η χώρα που εδώ και χρόνια είναι εξαθλιωμένη οικονομικά και κοινωνικά, έχει να αντιμετωπίσει εκτός των κυρώσεων, την πανδημία του κορονοϊού και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που άλλοτε προσέφεραν σημαντικά έσοδα στην σοσιαλιστή επανάσταση.