Το Ιράν αντιμετωπίζει την οργή του Ισραήλ - Η Ρωσία θα συνεχίζει να στηρίζει την Τεχεράνη
Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
CNBC

Το Ιράν αντιμετωπίζει την οργή του Ισραήλ - Η Ρωσία θα συνεχίζει να στηρίζει την Τεχεράνη

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το Ιράν, καθώς αντιμετωπίζει μια ευρέως αναμενόμενη άμεση επίθεση από το Ισραήλ

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, το Ιράν βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ, δέχονται σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και το Λίβανο, αντίστοιχα.

Η Ισλαμική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επίσης την προοπτική μιας άμεσης επίθεσης από το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση με πυραύλους που δέχθηκε στις αρχές του μήνα.

Αφού στήριξε τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, οι αναλυτές εικάζουν ότι το Ιράν αναζητά τώρα ανταπόδοση και υποστήριξη από τη Ρωσία στη δική του ώρα ανάγκης, αν και η μορφή που μπορεί να πάρει αυτό είναι αβέβαιη.

Όταν ρωτήθηκε από το CNBC πώς αντιλαμβάνεται η Ρωσία την κατάσταση της σχέσης της με το Ιράν κατά τη διάρκεια των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και πώς θα εξισορροπήσει τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και τις συμμαχίες της στην περιοχή, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι σκοπεύει να εμβαθύνει τη συμμαχία του με την Τεχεράνη, ό,τι κι αν συμβεί.

«Αναπτύσσουμε τη συνεργασία με το Ιράν σε διάφορους τομείς.Σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό περαιτέρω», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πεσκόφ: Η Ρωσία συζητά με όλους όσοι εμπλέκονται στην κρίση της Μέσης Ανατολής 

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Ιράν, αλλά πρέπει να εξισορροπεί προσεκτικά μια σειρά από στρατιωτικές και οικονομικές συνεργασίες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τονίζει το CNBC. Είναι μία από τις λίγες χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις τόσο με το Ιράν όσο και με το Ισραήλ, παρά την εχθρότητά τους, καθώς και με άλλους βασικούς παίκτες στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Πεσκόφ δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία «κάνει διάλογο με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή».

Ωστόσο, η σχέση της Μόσχας και της Τεχεράνης έχει αναμφίβολα εξελιχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το Ιράν φέρεται να έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης μονής κατεύθυνσης και, τελευταία, πυραύλους μικρού βεληνεκούς για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα στρατιωτική τεχνολογία και υλικό από τη Μόσχα.

Οι δύο χώρες αρνούνται ότι έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές όπλων κατά τη διάρκεια του ουκρανικού πολέμου, αλλά και τα δύο έχουν υποστεί σοβαρές κυρώσεις από τα δυτικά έθνη ως αποτέλεσμα.

Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι το Ιράν έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και τις στρατιωτικές πληροφορίες για να ανιχνεύσει και να αμυνθεί από μια επίθεση αντιποίνων που το Ισραήλ έχει ορκιστεί να πραγματοποιήσει ως εκδίκηση για την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο έδαφός του την 1η Οκτωβρίου.

Τα αντίποινα δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και δεν είναι γνωστοί οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα μιας επίθεσης. 

Αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα με στόχο το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ιράν και οι εντολοδόχοι του, τους οποίους χαρακτήρισε «άξονα του κακού», θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την απόπειρα δολοφονίας. 

«Οι πράκτορες του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν εμένα και τη σύζυγό μου σήμερα [Σάββατο] έκαναν ένα πικρό λάθος», ανέφερε στη δήλωση που αναρτήθηκε στο Χ.

«Αυτό δεν θα αποτρέψει εμένα και το κράτος του Ισραήλ από το να συνεχίσουμε τον δίκαιο πόλεμο εναντίον των εχθρών μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας για τις γενιές. Λέω στους Ιρανούς και τους εταίρους τους στον άξονα του κακού: Όποιος βλάψει τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι' αυτό», πρόσθεσε. 

Η «στρατηγική» συμφωνία της Ρωσίας και του Ιράν

Για να δούμε πώς ακριβώς η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει το Ιράν, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των BRICS που πραγματοποιείται στο Καζάν, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Αρχικά ήταν μια ομάδα που σχηματίστηκε από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, ωστόσο ο οργανισμός έχει πλέον επεκταθεί και περιλαμβάνει το Ιράν, μεταξύ άλλων χωρών από αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «Παγκόσμιος Νότος», σε αντίθεση με τον βιομηχανοποιημένο «Παγκόσμιο Βορρά» της Δύσης.

Αναμένεται ευρέως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του, Μασούντ Πεζεσκιάν, θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης που έχει ήδη αναφερθεί κατά τη σύνοδο κορυφής, σηματοδοτώντας ότι θα εμβαθύνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς και ενδεχομένως σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Περιμένουμε να δούμε μια δέσμευση για αμυντική συνεργασία (πιθανότατα ασαφώς διατυπωμένη και σκόπιμα αδιαφανής) και ένα σενάριο που θα ισχυρίζεται ότι η ρωσική-ιρανική ευθυγράμμιση ενάντια σε μια δυτική «ατζέντα επιθετικότητας»», δήλωσε στο CNBC σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Burcu Ozcelik, ανώτερη ερευνήτρια για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στο τμήμα διεθνούς ασφάλειας του think tank Royal United Services Institute.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιο είναι το ακροατήριο για αυτού του είδους τις δηλώσεις: ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με την άνοδο των εναλλακτικών συμμαχιών και ταυτόχρονα μια κραυγή συσπείρωσης προς τον Παγκόσμιο Νότο ενάντια στην ιεραρχία ισχύος που κατοχυρώνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε.

Ο Οτσελίκ χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης ως μια σχέση στην οποία και οι δύο «είναι εγκλωβισμένες σε μια τακτική, καθοδηγούμενη από συμφέροντα συμμαχία ευκολίας».

«Και οι δύο ελίσσονται ποικιλοτρόπως για να ελαχιστοποιήσουν τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές απώλειες στα αντίστοιχα θέατρα των συγκρούσεων και να μετριάσουν την καταπάτηση των διασυνοριακών τους συμφερόντων», σημείωσε.