απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχία» για τις εκκλήσεις του πολέμιου του Κρεμλίνου για «παράνομες» μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
«Πρόκειται για απολύτως εσωτερική υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αναμειχθεί σε αυτήν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταγγέλλοντας παράλληλα τις «ανησυχητικές» εκκλήσεις του Ναβάλνι προς τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Ωστόσο πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο δεν φοβάται τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη την Κυριακή, μόλις πάτησε το πόδι του στη Ρωσία από την Γερμανία, όπου μεταφέρθηκε δηλητηριασμένος από νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novichok. Εχει τεθεί σε κράτηση 30 ημερών εν αναμονή δίκης για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής του.
Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ναβάλνι πρέπει να λογοδοτήσει για την παραβίαση των όρων της αναστολής ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί και απέρριψε ως «ανοησίες» την ιδέα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται τον Αλεξέι Ναβάλνι.
Κάθε διαδήλωση απαιτεί άδεια των ρωσικών αρχών. Εξάλλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της ρωσικής επικράτειας, και στην Μόσχα, οι μαζικές συγκεντρώσεις απαγορεύονται εξαιτίας της πανδημίας.
Συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί καμία αίτηση για άδεια πραγματοποίησης συγκέντρωσης, καθώς οι Ρώσοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να διαδηλώνουν.
Συγκεντρώσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στην Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Χαμπαρόφσκ, στην ρωσική Άπω Ανατολή και στο Γεκατερίμπουργκ στα Ουράλια.
Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια τον αρχών καταλήγουν συχνά σε άγρια καταστολή και μαζικές συλλήψεις. Χθες το βράδυ, 73 άτομα συνελήφθησαν κατά την διάρκεια αυτοσχέδιων πράξεων υποστήριξης του Ναβάλνι, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info. Στην Telegram, η πολιτειολόγος Τατιάνα Στανόβαγια εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί «ίσως να μην είναι μεγάλες σε αριθμό συμμετεχόντων, αλλά θα γίνουν αισθητές και δεν θα σβήσουν εύκολα».
Ο Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται εδώ και χρόνια στο στόχαστρο του Κρεμλίνου. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τις έρευνες για την διαφθορά των ρωσικών ελίτ και του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν τις οποίες δημοσίευε online. Ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστός κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και μεταξύ των ενημερωμένων ομάδων του πληθυσμού.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι προετοίμαζε πριν από την εναντίον του επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021, εν μέσω κλίματος πτώσης της δημοφιλίας του κόμματος του Κρεμλίνου "Ενιαία Ρωσία".
Από την επιστροφή του στην Ρωσία, ο Ναβάλνι βρίσκεται υπό την απειλή δικαστικών διαδικασιών οι οποίες επισείουν ποινές πολυετούς φυλάκισης.
Θα δικασθεί αύριο για δυσφήμηση βετεράνου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά το βασικό ραντεβού του με την δικαιοσύνη είναι στις 2 Φεβρουαρίου, με θέμα την ανάκληση της αναστολής ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε το 2014. Στο τέλος αυτής της δίκης, ο Αλεξέι Ναβάλνι μπορεί να οδηγηθεί στην φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, τριάμισι χρόνια.
Από το τέλος του Δεκεμβρίου έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα εναντίον του για «απάτες σε μεγάλη κλίμακα». Οι ποινές που προβλέπονται αν καταδικασθεί ανέρχονται σε 10 χρόνια φυλάκισης.
Ο Ναβάλνι απορρίπτει τις κατηγορίες ως στημένες υποθέσεις με πολιτικά κίνητρα. Κρατείται στην φυλακή Ματρόσκαγια Τισινά της Μόσχας, όπου είχε φυλακισθεί κατά το παρελθόν ο άλλος εχθρός του Κρεμλίνου, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.