Η Ρυθμιστική Αρχή Δικτύων καλεί τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο αέριο
Shutterstock
Shutterstock
DW

Η Ρυθμιστική Αρχή Δικτύων καλεί τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο αέριο

Και η νέα εβδομάδα ξεκινά με μια Γερμανία καταπαγωμένη. Ενδεικτικά, το πρωί το θερμόμετρο άγγιξε τους μείον 8 στο Αννόβερο, μείον 6 στη Βρέμη και μείον 5 στο Πασάου. Εξαίρεση σε αυτό το παγωμένο τοπίο οι γερμανικές ακτές με μόνο (!) μηδέν βαθμούς Κελσίου. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα, όσο προβλέψιμο μπορεί να είναι από τώρα. Και ναι μεν μέχρι προχθές ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων Κλάους Μίλερ μετέδιδε κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι καλά εξοπλισμένη ενεργειακά για τον χειμώνα, από το Σαββατοκύριακο προειδοποιεί τους πολίτες ότι θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, που σημαίνει στην πράξη ότι θα πρέπει να μειώσουν τη θερμοκρασία θέρμανσης.

Όχι θέρμανση σε όλα τα δωμάτια

Η πρώτη προειδοποίηση έγινε από τη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk). Σε συνέντευξη είπε ότι μια ή δύο εβδομάδες παγωνιάς δεν είναι κάτι που τον ανησυχεί. «Αλλά δεν πρέπει να χαλαρώνουμε» σημείωσε, «Εάν καίει η θέρμανση σε όλα τα δωμάτιο στο μάξιμουμ, κι αυτό συνεχώς, τότε ίσως στο τέλος του χειμώνα να μην έχουμε αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψουμε τις ανάγκες της βιομηχανίας». Σε σημερινή του συνέντευξη στην Tagesspiegel του Βερολίνου ποσοτικοποίησε την εξοικονόμηση που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι Γερμανοί καλώντας τους να εντείνουν τις προσπάθειες.  «Αυτήν τη στιγμή η συνολική εξοικονόμηση είναι μόνο στο 13% … τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει το κρύο, γι αυτό είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και να αντέξουμε όλον τον χειμώνα».

Ο Μίλερ υπενθύμισε ότι παραμένει ο στόχος της μείωσης κατά 20% σε όλους τους τομείς, νοικοκυριά, δημόσιο, βιομηχανία. Βέβαια η Γερμανία έχει ήδη πάρει μέτρα, κυρίως στο κομμάτι του LNG, που αναμένεται να ξεκινήσει να φτάνει στη χώρα τέλος του μηνός, εάν τηρηθεί φυσικά ο προγραμματισμός. Επιπλέον και οι αποταμιευτήρες φυσικού αερίου είναι γεμάτοι στο 95% κατά μέσον όρο. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαν φτάσει αυτό το ποσοστό. «Η Γερμανία είναι εμφανώς καλύτερα προετοιμασμένη από ότι το καλοκαίρι», υπενθυμίζει, «παίρνουμε αέριο από διάφορες πηγές, σύντομα θα έχουμε και 3 τερματικούς για υγροποιημένο αέριο, από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, ακόμη και από τη Γαλλία παίρνουμε προμήθειες, αλλά ένα παρατεταμένο κύμα κρύου είναι επικίνδυνο. Γιατί όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι στους μείον 10 βαθμούς, η κατανάλωση εκτοξεύεται στα ύψη».

Αερόθερμα στην … αποθήκη

Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων δεν αναμένει πάντως ιδιαίτερα προβλήματα στην επάρκεια ηλεκτρικού, παρά το ότι ο κόσμος έπεσε πάνω στα αερόθερμα κάνοντάς τα ανάρπαστα, από μέσα Νοεμβρίου όταν έπιασαν τα κρύα για να μην ανάψουν καλοριφέρ. «Ήταν μια χαζή και ακριβή ιδέα, νομίζω ότι τα καταστήματα θα πρέπει να αναρωτηθούν, εάν ενήργησαν με υπευθυνότητα, όταν τα παρήγγειλαν σε στίβες και τα πωλούσαν σε μεγάλες ποσότητες» λέει ο Μίλερ. «Το καλό όμως είναι ότι τα αερόθερμα δεν τέθηκαν σε λειτουργία, βρίσκονται στις αποθήκες. Η ακριβή ιδέα τότε ήταν να αντικατασταθεί η θέρμανση με ηλεκτρικό αντί για φυσικό αέριο. Ευτυχώς κανείς δεν το έκανε». 

Άρα, βοηθούντων και των μετανοημένων καταναλωτών που επένδυσαν από 30 ευρώ και πάνω για αερόθερμα που κοσμούν τώρα τις αποθήκες τους, ο Κλάους Μίλερ υπενθυμίζει ότι το καλοκαίρι η κυβέρνηση έκανε εντατικά στρες-τεστ για να αποτυπώσει το βαθμό κινδύνου κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. «Ήδη από τότε ήταν σαφές ότι τα ακραία σενάρια είναι απίθανα, τώρα με μια απόσταση έξι μηνών μπορούμε να πούμε ποιοι από τους κινδύνους που περιγράφηκαν τότε έχουν γίνει πραγματικότητα, και ποιοι όχι» επισημαίνοντας ότι από τα πέντε σημεία κινδύνου στα τέσσερα έχει δοθεί λήξη συναγερμού.

«Τώρα έχουμε συνδέσει το δίκτυο με 17 επιπλέον σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, η στάθμη νερού των ποταμών δεν είναι πια χαμηλή, τα εμπορεύματα και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αερίου λαμβάνουν αρκετό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» συμπληρώνει. Υπάρχει όμως κι ένας παράγοντας αστάθειας με τη Γαλλία, όπου λόγω τεχνικών προβλημάτων τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας παράγουν λιγότερο ηλεκτρικό που λείπει στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Αλλά εδώ προστρέχει η Γερμανία και προμηθεύει τη Γαλλία με ηλεκτρικό από τους τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αέριο και τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς, που θα λειτουργήσουν κανονικά μέχρι μέσα Απριλίου, όταν και θα κλείσουν οριστικά. Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό τεστ αντοχής επέτυχε, απέμεινε το στρες των πολιτών για τους κρύους μήνες του νυν και του επόμενου χειμώνα που θα είναι κι αυτός κρίσιμος.

Πηγή: Deutsche Welle