Η Σιγκαπούρη «στέκεται» επιφυλακτικά απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock

Η Σιγκαπούρη «στέκεται» επιφυλακτικά απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Καθώς οι κυβερνήσεις συζητούν για το αν η Tεχνητή Nοημοσύνη ενέχει κινδύνους ή κινδύνους και αν χρειάζεται ρύθμιση, η Σιγκαπούρη προτιμά να περιμένει πριν την εντάξει στην κοινότητα. 

«Προς το παρόν δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης», δήλωσε στο CNBC ο Λιν Γουον Σι  διευθυντής για την αξιόπιστη AI και τα δεδομένα στην Infocomm Media Development Authority της Σιγκαπούρης. Η IMDA προωθεί και ρυθμίζει τους τομείς επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης της Σιγκαπούρης.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Καλεί τις εταιρείες να συνεργαστούν στο πρώτο παγκοσμίως εργαλείο δοκιμών AI - με την ονομασία «AI Verify» - που επιτρέπει στους χρήστες να διεξάγουν τεχνικές δοκιμές στα μοντέλα τους και να καταγράφουν ελέγχους διαδικασιών.

Το AI Verify ξεκίνησε ως πιλοτικό έργο το 2022. Ο τεχνολογικός γίγαντας IBM και η Singapore Airlines έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικές δοκιμές στο πλαίσιο του προγράμματος.

Εκκλήσεις για ρύθμιση

Τους τελευταίους μήνες, ο θόρυβος για την Τεχνητή Νοημοσύνη επιταχύνθηκε αφού το chatbot ChatGPT έγινε viral για την ικανότητά του να παράγει απαντήσεις που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις στις προτροπές των χρηστών. Έφτασε τα 100 εκατ. χρήστες σε μόλις δύο μήνες μετά την έναρξή του.

Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης.

Ηγέτες της τεχνολογίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Άλτμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ, έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της τεχνολογίας.

Διαβάστε σχετικά: 

Μασκ: Απειλή για την ανθρωπότητα η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή Νοημοσύνη: Σύνεση και ψυχραιμία το αντίδοτο στην τεχνοφοβία

Διομήδης Σπινέλλης στο Liberal: Μύθοι και αλήθειες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Β. Φανάρας: Δίνει λύσεις η Βιοηθική στα διλήμματα της Τεχνητής Νοημόσυνης;
 
 
 

"Σε αυτό το στάδιο, είναι αρκετά σαφές ότι θέλουμε να είμαστε σε θέση να μάθουμε από τη βιομηχανία. Θα μάθουμε πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη προτού αποφασίσουμε αν πρέπει να γίνουν περισσότερα από ρυθμιστικής πλευράς", δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση μπορεί να εισαχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

"Αναγνωρίζουμε ότι ως μικρή χώρα, ως κυβέρνηση, μπορεί να μην έχουμε όλες τις απαντήσεις σε αυτό. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε στενά με τη βιομηχανία, τους ερευνητικούς οργανισμούς και άλλες κυβερνήσεις", δήλωσε ο Lee.

Ο Haniyeh Mahmoudian, ηθικολόγος AI στην DataRobot και συμβουλευτικό μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι "αυτό ωφελεί πραγματικά" τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους φορείς χάραξης πολιτικής.