Οι συνομιλίες Σουηδίας - Τουρκίας, προκειμένου η Άγκυρα να άρει το «βέτο» που θέτει για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, έχουν «παγώσει», όπως τόνισε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ το Σάββατο.
Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα «Expressen», η κυβέρνηση της Στοκχόλμης έχει επενδύσει χρόνο και προσπάθεια για να προχωρήσει ο διάλογος, ενώ επισήμανε πως εξακολουθεί να ελπίζει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έχει εκφράσει επίσης την αισιοδοξία του για το θέμα.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Άγκυρα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Στοκχόλμη μετά το περιστατικό με την καύση ου Κορανίου στη Στοκχόλμη από Σουηδό ακροδεξιό πολιτικό και τις αντισουηδικές διαδηλώσεις στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι η Φινλανδία έχει διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς τη Σουηδία, μετά την εμπλοκή που υπάρχει στις σουηδοτουρκικές συνομιλίες.
Ταξιδιωτική οδηγία από το σουηδικό ΥΠΕΞ
Tο υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας προειδοποίησε το Σάββατο τους Σουηδούς που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τα πλήθη και τις διαδηλώσεις έπειτα από την πρόσφατη πυρπόληση του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ανέστειλε τις συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την κίνηση του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Δανίας «Σκληρή Γραμμή», του Ράσμους Παλουντάν, να κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.
Οι ενέργειες του Παλουντάν οδήγησαν σε διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
«Οι Σουηδοί στην Τουρκία καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των γεγονότων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Διαδηλώσεις πιθανόν να πραγματοποιηθούν έξω από την πρεσβεία στην Άγκυρα και από το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μέσα στις επόμενες ημέρες», προστίθεται.
Μετά την κίνηση του Παλουντάν ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου.
«Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό. Το κάψιμο βιβλίων ιερών για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής ενέργεια», έγραψε στο Twitter.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Χρειάζονται την στήριξη και των 30 μελών της Συμμαχίας. Η Τουρκία έχει πει ότι ειδικά η Σουηδία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ξεκάθαρη στάση ως προς αυτούς που η ΄Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες--κυρίως ένοπλους Κούρδους και μια οργάνωση που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα των δύο χωρών.
Διαβάστε επίσης: Η Σουηδία και η Φινλανδία στο προεκλογικό «πόκερ» του Ερντογάν