Η Τεχεράνη επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν ότι δεν έχουν παρεκκλίνει από την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν που άσκησε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν θα φέρει καμιά διπλωματική πρόοδο.
«Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι προτιμούν τη διπλωματία, όχι την αποτυχημένη πολιτική της 'μέγιστης πίεσης' του Τραμπ», έγραψε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο Twitter. «Παρ΄όλα αυτά (ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν) επαίρεται ότι εμπόδισε τη (Νότια) Κορέα να μεταφέρει τα δικά μας χρήματα (για να επιτρέψει στο Ιράν να αγοράσει) προϊόντα διατροφής και ιατρικά είδη», πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή ήταν η αντίδραση του Ζαρίφ σε δηλώσεις που είχε κάνει την προηγουμένη ο Μπλίνκεν. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες όπως η Νότια Κορέα ή το Ιράκ να αποδεσμεύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικά περιουσιακά στοιχεία --που έχουν παγώσει λόγω των αμερικανικών κυρώσεων-- προτού η Τεχεράνη επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015.
Ιρανοί και Αμερικανοί δηλώνουν ότι θέλουν να σώσουν αυτή τη συμφωνία που τορπιλίστηκε το 2018 από την απόφαση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και να επιβάλει στο Ιράν τιμωρητικές οικονομικές κυρώσεις
Ωστόσο για την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ σε βάρος της Τεχεράνης, η Ουάσινγκτον αξιώνει από την Τεχεράνη να επανέλθει στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Η Τεχεράνη, που αποδεσμεύτηκε από τις περισσότερες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη Βιένη ως απάντηση στην καταγγελία της συμφωνίας από τον Τραμπ, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στους όρους της συμφωνίας αλλά υπό την προϋπόθεση οι ΗΠΑ να άρουν πρώτα τις κυρώσεις που βύθισαν την ιρανική οικονομία σε βαθιά ύφεση, από την οποία η χώρα θα είχε αρχίσει να εξέρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
«Η επανάληψη της ίδιας πολιτικής δεν θα παράγει κανένα νέο αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Ζαρίφ, ενώ ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Τεχεράνη φαίνεται να θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα.