Στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που πραγματοποιείται στην Ελβετία στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη «δρόμος προς το πουθενά», εκφράζοντας την αδιαλλαξία του.
Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με την παρουσία του στέλνει μήνυμα στήριξης προς τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, ενώ η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε. Στη Διάσκεψη βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές: επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας, πυρηνική ασφάλεια και ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.
Το Κίεβο να εμμένει στις απαιτήσεις του να εγκαταλείψει η Ρωσία όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και τη Μόσχα να πιέζει με τις επιθέσεις της έχοντας ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
Αντίθετα, ο Πούτιν, την Παρασκευή, μίλησε για την Ουκρανία λέγοντας ότι το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλες τις κατεχόμενες περιοχές (Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονμπάς και Ντονέτσκ) για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, καθώς και να αποκηρύξει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Μόλις το Κίεβο δηλώσει ότι είναι έτοιμο για μια τέτοια απόφαση και αρχίσει μια πραγματική απόσυρση των στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης και να γνωστοποιήσει επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ, η δική μας πλευρά θα ακολουθήσει αμέσως, κυριολεκτικά στο ίδιο λεπτό, την εντολή για παύση πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων», τόνισε κατηγορώντας την Ουκρανία και τη Δύση ως υπεύθυνες αν αρνηθούν «για την αιματοχυσία»
Ζελένσκι: Ελπίζει σε μια «δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό»
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε το Σάββατο, την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής, για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στην Ελβετία, χωρίς τη Ρωσία.
«Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη Σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής».
Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν όμως αυτή η Σύνοδος Κορυφής έχει περιορισμένες φιλοδοξίες καθώς απουσιάζουν η Ρωσία και η Κίνα.
«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «ο κόσμος είναι πιο ισχυρός» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την Παρασκευή 14/03, ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε ουσιαστικά την παράδοση της Ουκρανίας πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για ειρήνη.
«Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απηχώντας τις καταδικαστικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι απέρριψε το «τελεσίγραφο» του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εξαπέλυσε εισβολή στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
«Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.
«Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους».
Την Κυριακή 16/06, θα προσεγγιστούν τρία θέματα σε ομάδες εργασίας: πυρηνική ασφάλεια, ελευθερία της ναυσιπλοΐας και επισιτιστική ασφάλεια, και ανθρωπιστικές πτυχές, κυρίως η τύχη των Ουκρανόπουλων που μεταφέρθηκαν διά της βίας στη Ρωσία.
Κάμαλα Χάρις: Ο Πούτιν δεν ζητά διαπραγμάτευση αλλά συνθηκολόγηση
«Χθες ο Πούτιν κατέθεσε μια πρόταση. Ωστόσο, πρέπει να πούμε την αλήθεια: δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά συνθηκολόγηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, στη διάσκεψη.
Η αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου «καταδεικνύει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της άμυνας της Ουκρανίας».
Φον ντερ Λάιεν: Το «πάγωμα» του πολέμου, συνταγή για μελλοντικούς πολέμου
Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που διεξάγεται στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ.
«Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον», τόνισε η ίδια στην ομιλία της.
«Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της».
Φινλανδία: Οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα
Μία σύνοδος κορυφής με αντικείμενο τη διερεύνηση των προτάσεων ειρήνευσης για την Ουκρανία χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα κι όσο το δυνατό περισσότερο, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
«Επειδή η ειρήνη είναι…, πάντοτε μία διαδικασία», είπε απευθυνόμενος σε περισσότερους από 50 ηγέτες χωρών.
«Έχουμε 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία… Η Ρωσία εισέβαλε στη Φινλανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάσαμε το 10% της επικράτειας μας, συμπεριλαμβανομένων κι εδαφών, όπου οι παππούδες μας είχαν γεννηθεί και όπου πατέρας μου είχε γεννηθεί».
Μακρόν Ο κύκλος των χωρών στην ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να διευρυνθεί
Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν μίλησε στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή ηγετών από ολόκληρο τον κόσμο στην κεντρική Ελβετία. Οι ηγέτες συναντώνται σε μια προσπάθεια κατάρτισης ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Σάλιβαν: H ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας είναι «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα»
O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε το Σάββατο, ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα».
Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.
Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα ελβετικό ορεινό θέρετρο, προσπαθώντας να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη για τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουκρανίας, σε μία σύνοδο χωρίς την παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την οποία απέφυγε η Κίνα, ενώ χαρακτηρίστηκε ως χάσιμο χρόνου, από τη Μόσχα.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Δρόμος προς το πουθενά» η Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία
«Η Ρωσία δεν θα στείλει κανένα μήνυμα στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας για την Ουκρανία και ελπίζει ότι την επόμενη φορά η σύγκρουση θα συζητηθεί σε μια πιο εποικοδομητική διάσκεψη», δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Δεν θέλουμε να τους μεταφέρουμε τίποτα… Θέλουμε να συνέλθουμε την επόμενη φορά σε μια πιο εστιασμένη και πολλά υποσχόμενη διάσκεψη», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Σημειώνεται ότι η Βέρνη έχει προσκαλέσει περισσότερες από 160 αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της G7, της G20 και των BRICS. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί, ενώ η Κίνα επέλεξε να μη συμμετάσχει στη Διάσκεψη.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι η διεξαγωγή αυτής της συνόδου είναι ένας «δρόμος προς το πουθενά» και η Μόσχα δε βλέπει ότι η Δύση θέλει να εισέλθει σε δίκαιες διαπραγματεύσεις. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα υποστηρίζει ότι έχει επανειλημμένα τονίσει πως «δεν αρνήθηκε ποτέ να διευθετήσει τη σύγκρουση με το Κίεβο μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών», ωστόσο η ρωσική πρόταση συνθηκολόγησης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς προβλέπει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών και μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επέκρινε το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία που ανακοίνωσε η Κάμαλα Χάρις κατά τη συνάντησή της με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη.
«Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ανακοίνωσε τη διάθεση 1,5 δισεκατ. δολαρίων στην Ουκρανία για ανθρωπιστικά και ενεργειακά έργα. Ανθρωπιστικά έργα είναι η κατεδάφιση των μνημείων του Πούσκιν, η αντικατάσταση της μητρικής ρωσικής γλώσσας με την αγγλική και η κοροϊδία της μνήμης των αγωνιστών κατά του φασισμού; Και τα ενεργειακά - ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια;» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα.