Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις προϋποθέσεις για να καθίσει η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - ακόμα και αύριο, όπως είπε - με την Ουκρανία για την κατάπαυση πυρός, διαμηνύοντας παράλληλα, στο περιθώριο της συναντησης που είχε την Παρασκευή με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι ο κόσμος έχει ωθηθεί στο «σημείο χωρίς επιστροφή», εξαιτίας της αλαζονείας της Δύσης, όπως μεταδίδει τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα Investors Observer, Reuters και γαλλικό πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Πούτιν επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα.
Ο Πούτιν επεσήμανε συγκεκριμένα την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει μονομερώς από τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων ως βασικό παράγοντα για την αποσταθεροποίηση της διεθνούς ασφάλειας.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ήταν η Ουάσιγκτον εκείνη που υπονόμευσε τη στρατηγική σταθερότητα ανακοινώνοντας τη μονομερή αποχώρηση από τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία» και πως «μαζί με τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το σύστημα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ελέγχου των εξοπλισμών που υπήρχε στην Ευρώπη για δεκαετίας».
🇷🇺 PUTIN: NATO PRETENDS IT CAN RULE THE WORLD WITH LIES
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) June 14, 2024
"Western countries decided they were victors of the Cold War and could define the way the world runs.
They said NATO expansion was not targeting Russia.
In the 1980s and 90s, the Soviet Union received assurances that… https://t.co/Bn1d2VrkVw pic.twitter.com/z5VXzVnP5T
Ο Ρώσος ηγέτης επέρριψε επίσης την ευθύνη στις Βρυξέλλες για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η ΕΕ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων, επικρίνοντας τις πρόσφατες εικασίες σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Μόσχας να «επιτεθεί» στην Ευρώπη ως αβάσιμες. Απέρριψε αυτές τις αναφορές ως «ανοησίες», υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες αφηγήσεις χρησιμεύουν μόνο στην περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκκλήσεις να προκληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, καταδεικνύει τον «υπερβολικό τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών» καθώς και ότι «ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε φτάσει -και αυτό είναι απαράδεκτο - κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή».
Διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην Ουκρανία με προϋποθέσεις
Για την Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από όλες τις κατεχόμενες περιοχές (Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονμπάς και Ντονέτσκ) για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, καθώς και να αποκηρύξει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Μόλις το Κίεβο δηλώσει ότι είναι έτοιμο για μια τέτοια απόφαση και αρχίσει μια πραγματική απόσυρση των στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης και να γνωστοποιήσει επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ, η δική μας πλευρά θα ακολουθήσει αμέσως, κυριολεκτικά στο ίδιο λεπτό, την εντολή για παύση πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων», τόνισε κατηγορώντας την Ουκρανία και τη Δύση ως υπεύθυνες αν αρνηθούν «για την αιματοχυσία»
Putin just said he’d give an order to cease fire and begin peace talks if Ukraine accepts Russia’s new conditions.
— max seddon (@maxseddon) June 14, 2024
Those conditions are maximalist and unrealistic: Ukraine would have to withdraw from all of Donetsk, Luhansk, Kherson, and Zaporizhzhia regions. pic.twitter.com/7h5Cpqsprb
Για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία στη Δύση
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης στη συνάντησή του με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών ότι τα σχέδια δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια χρησιμοποιώντας τους τόκους από παγωμένα στο εξωτερικό ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συνιστά κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη.
Ο τρόπος με τον οποίο η Δύση συμπεριφέρθηκε στη Μόσχα δείχνει πως οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πέσει θύμα παρόμοιου παγώματος περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της Δύσης, υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος.
«Παρόλες τις στρεψοδικίες, η κλοπή θα παραμείνει βεβαίως κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε ο Πούτιν.
«Τώρα γίνεται σαφές σε όλες τις χώρες, τις εταιρείες και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους και τα αποθεματικά τους απέχουν από το να είναι ασφαλή τόσο με τη νομική όσο και με την οικονομική έννοια της λέξης.
«Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι ο επόμενος για απαλλοτρίωση από τις ΗΠΑ και τη Δύση», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν έκανε τη δήλωση αυτή μία ημέρα αφότου οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν στο περίγραμμα μιας συμφωνίας για την παροχή δανείων 50 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τους τόκους από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει από το 2022 που η Μόσχα έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία, αποκαλώντας την εισβολή ειδική στρατιωτική επιχείρηση.