Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ινδία έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις των μουσώνων πλήττουν χωριά στα βορειοανατολικά της χώρας και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβερνητική υπηρεσία παροχής βοήθειας.
Η πολιτεία Ασάμ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και προετοιμάζεται για περισσότερες βροχοπτώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, απομακρύνοντας τους ανθρώπους από περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Σχεδόν 14.000 άνθρωποι μένουν αυτή τη στιγμή σε 83 καταυλισμούς που διαχειρίζεται η πολιτειακή κυβέρνηση του Ασάμ σε 20 από τις 31 περιφέρειες της πολιτείας, ανέφερε σε δήλωση η κρατική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Συνολικά, σχεδόν 500.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες των μουσώνων στην πολιτεία.
«Είμαστε πλήρως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τις υπηρεσίες διάσωσής μας που έχουν αναπτυχθεί σε ευάλωτες και περισσότερο πληγείσες τοποθεσίες», δήλωσε ο G.D. Tripathi, κυβερνητικός αξιωματούχος της πολιτείας.
Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, ο Βραχμαπούτρα, πλημμυρίζει κάθε χρόνο. Διασχίζει 1.280 χιλιόμετρα (800 μίλια) κατά μήκος της πολιτείας Assam πριν διασχίσει το Μπαγκλαντές, το οποίο μοιράζεται σύνορα 260 χιλιομέτρων (160 μίλια) με την πολιτεία Assam.
Κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές των πολιτειών Ασάμ και Σικίμ, ανέφερε η δήλωση.
Στη γειτονική πολιτεία Μεγκαλάγια, μια κατολίσθηση λάσπης κατέστρεψε έναν τοίχο στα όρια ενός μεγάλου αθλητικού σταδίου, προκαλώντας ζημιές σε πολλά οχήματα που ήταν σταθμευμένα εκεί, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.
Το 2022, οι πλημμύρες στην Ινδία και το Μπαγκλαντές άφησαν πάνω από δώδεκα νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους.
Ετήσιες βροχοπτώσεις μουσώνων έπληξαν την περιοχή τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι βροχές είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες που φυτεύονται κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά συχνά προκαλούν εκτεταμένες ζημιές.
Το μοτίβο των μουσώνων έχει αλλάξει από τη δεκαετία του 1950, με μακρύτερες περιόδους ξηρασίας που διασκορπίζονται με έντονη βροχόπτωση, σύμφωνα με τη Roxy Mathew Koll, κλιματολόγο στο Ινδικό Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας στην Πούνε.
Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας πίσω από τις ακανόνιστες βροχοπτώσεις, οι οποίες προκαλούν άνευ προηγουμένου πλημμύρες στο Μπαγκλαντές και τη βορειοανατολική Ινδία, σκοτώνοντας δεκάδες και καθιστώντας τις ζωές άθλιες για εκατομμύρια άλλους.