Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο υπεραμύνθηκε της πολιτικής του για την αντιμετώπιση της COVID-19, ζητώντας να πάψουν οι «πολεμικές» και να μην δημιουργείται «αναταραχή», καθώς δέχεται επικρίσεις ότι θέτει την οικονομία πάνω από τη δημόσια υγεία.
Η μαγνητοσκοπημένη δήλωση του δόθηκε αργά χθες στη δημοσιότητα ενώ ο απολογισμός των κρουσμάτων COVID-19 στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου αυξήθηκε σε 299.506. Ο αριθμός των νεκρών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει φθάσει τους 11.055, είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ασία.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην πανδημία από τον Μάρτιο προκαλούν επικρίσεις από ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, που κρίνουν ότι θέτουν την οικονομία πάνω από τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.
«Μπορώ να πω ότι ο χειρισμός της COVID στην Ινδονησία δεν ήταν κακός, στην πραγματικότητα υπήρξε αρκετά καλός», ανέφερε ο πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του που μεταφορτώθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο YouTube, υποστηρίζοντας ότι οι συνολικοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα είναι μικρότεροι σε σχέση με χώρες με εξίσου μεγάλους πληθυσμούς.
Ο πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μην επιβάλει lockdowns σε ολόκληρες επαρχίες ή πόλεις όπου συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα έπληττε τα μέσα βιοπορισμού των κατοίκων.
«Το να θέτουμε ως προτεραιότητα τα θέματα υγείας δεν σημαίνει ότι θυσιάζουμε την οικονομία, διότι το να θυσιάζουμε την οικονομία ισοδυναμεί με το να θυσιάζουμε τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος. «Το να ξεπεράσουμε την πανδημία είναι δύσκολο, απαιτεί συλλογική, σκληρή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε. «Το σημαντικότερο σε αυτή την κατάσταση είναι να μην επιδιδόμαστε σε πολεμική και δεν θα πρέπει να υπάρχει αναταραχή».
Η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας, για πρώτη φορά μετά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1998. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο της κυβέρνησης, που προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2020, είναι καλύτερο συγκριτικά με πολλές άλλες οικονομίες, σύμφωνα με αξιωματούχους.
AP Photo/Dita Alangkara