Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα για την υπόθεση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Μόσχα.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αρνούνταν να επιβάλει κυρώσεις για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να αναλάβει δράση, επιδιώκοντας να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλλει νέα τιμωρητικά μέτρα δυνάμει δύο εκτελεστικών προεδρικών διαταγμάτων —του υπ’ αρ. 13661, το οποίο είχε εκδοθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας και παρέχει ευρείες δυνατότητες για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους· και του υπ’ αρ. 13382, που εκδόθηκε το 2005 με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής— και του νόμου περί Ελέγχου και Εξάλειψης των Όπλων Χημικού και Βιολογικού Πολέμου (1991), κατά τις πηγές αυτές, οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα υπάρξει συνολικό πακέτο κυρώσεων που θα συνδέεται και με την κυβερνοεπίθεση SolarWinds, η οποία επηρέασε κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες τον Ιανουάριο στην αμερικανική επικράτεια.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ανακοινώσει και αυτή, κυρώσεις οι όποιες περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και "πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις Ρώσους αξιωματούχους. Αυτοί σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ είναι ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ιγκόρ Κρασνόφ, ο οποίος έγινε πέρυσι γενικός εισαγγελέας, ο Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της Εθνοφρουράς και ο Αλεξάντερ Καλάσνικοφ, ο οποίος διευθύνει την ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών.