Την επιβολή κυρώσεων σε παράρτημα της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Rosneft για δραστηριότητες στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Η Rosneft Trading S.A. και ο πρόεδρός της διαπραγματεύθηκαν την πώληση και τη μεταφορά αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου της Βενεζουέλας από το διεφθαρμένο καθεστώς Μαδούρο», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Oι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προαναγγείλει την επιβολή κυρώσεων σε συμμάχους του καθεστώτος Μαδούρο ύστερα από τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό στην Ουάσινγκτον.
Ειδικότερα, η ρωσική εταιρεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στηρίγματα του Μαδούρο. Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας, η Rosneft, συμμετέχει συνολικά σε πέντε πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), της κρατικής δηλαδή εταιρείας διαχείρισης πετρελαϊκών πόρων και φυσικού αερίου. Την τελευταία τριετία η Rosneft έχει δανείσει κάπου έξι δισ. δολάρια στην PDVSA της Βενεζουέλας υπό μορφή προκαταβολών για παραδόσεις πετρελαίου. Το δάνειο αυτό πρόκειται να εξοφληθεί εν μέρει μέσω εκχώρησης μετοχικού κεφαλαίου στη Rosneft στα μεγάλα πρότζεκτ της PDVSA και εν μέρει μέσω μεταφοράς πετρελαίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατοχή της Rosneft έχει περάσει και το 49,9% των διυλιστηρίων της κρατικοποιημένης αμερικανικής εταιρίας Citgo, λόγω κατάπτωσης των εγγυήσεων ενός δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ.Το υπόλοιπο 50,1% ανήκει ακόμα στην PDVSA αλλά βρίσκεται ενεχυριασμένο στα χέρια της Rosneft, έναντι ενός ομολόγου που λήγει το 2020.
Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters δεν απέκλεισαν να σταματήσουν και οι εξαιρέσεις που ίσχυαν για τη Chevron, την τελευταία μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που εξακολουθεί να λειτουργεί στη Βενεζουέλα. Η Chevron θα μπορούσε να αναγκαστεί σε φυγή, αναφέρει σε σχετική ανάλυση του CNN, αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παρατείνουν την εξαίρεση επιβολής κυρώσεων.