Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν χαρακτήρισε την Πέμπτη την πτήση του κινεζικού κατασκοπευτικού «μπαλονιού» ως ένα ακόμη σημάδι των προσπαθειών του Πεκίνου να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη.
Μιλώντας σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η Σέρμαν δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την εκμετάλλευση της αμερικανικής τεχνολογίας από την Κίνα για να εκσυγχρονίσει τα δικά της στρατιωτικά μέσα.
«Η Κίνα είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που θέλει και έχει τα μέσα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη», δήλωσε η Σέρμαν στην ακρόαση, αναφερόμενος στην Κίνα.
«Την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός λαός είδε το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε, παρακολούθησε στενά και κατέρριψε το αερόστατο επιτήρησης μεγάλου ύψους της ΛΔΚ, το οποίο είχε εισέλθει στον εδαφικό εναέριο χώρο μας, παραβιάζοντας σαφώς την κυριαρχία μας και το διεθνές δίκαιο», κατέληξε η Σέρμαν.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το «μπαλόνι» ήταν ξεκάθαρα κατασκοπευτικό
Το κινεζικό «μπαλόνι» που πετούσε πάνω από τη Βόρεια Αμερική για περισσότερο από μια εβδομάδα πριν καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό «μετέφερε εξοπλισμό ικανό να υποκλέπτει και να εντοπίζει γεωγραφικά τις επικοινωνίες», ισχυρίστηκε στο μεταξύ η αμερικανική κυβέρνηση.
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο εξοπλισμός αυτός εντοπίστηκε από κατασκοπευτικό αεροσκάφος U2 που εστάλη για να εξετάσει το αερόστατο.
«Ο εξοπλισμός του αερόστατου μεγάλου ύψους ήταν σαφώς για την παρακολούθηση πληροφοριών και δεν συνάδει με τον εξοπλισμό που υπάρχει στα μετεωρολογικά μπαλόνια», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είχε πολλαπλές κεραίες που περιλάμβαναν μια συστοιχία πιθανόν ικανή για τη συλλογή και τον γεωεντοπισμό επικοινωνιών. Ήταν εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες αρκετά μεγάλους ώστε να παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία πολλαπλών ενεργών αισθητήρων συλλογής πληροφοριών» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τέτοια αερόστατα για τη συλλογή πληροφοριών σε 40 χώρες σε πέντε ηπείρους, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ.