Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να αναλάβει τη μεγαλύτερη στρατιωτική επέκτασή της από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, αυξάνοντας τις πωλήσεις εργαλειομηχανών, μικροηλεκτρονικών και λοιπών τεχνολογιών, που χρησιμοποιεί η Μόσχα για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης, αεροσκαφών και άλλων όπλων για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αμερικανική εκτίμηση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η απελευθέρωση των πληροφοριών θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους συμμάχους να πιέσουν την Κίνα, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μεταβαίνει στο Πεκίνο αυτό το Σαββατοκύριακο και οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συναντώνται την επόμενη εβδομάδα στην Ιταλία.
Ανακοινώνοντας τα ευρήματα των ΗΠΑ, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία στην παραγωγή drones και εξαγωγών εργαλειομηχανών ζωτικής σημασίας, για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων.
Η Κίνα ήταν ο βασικός παράγοντας για την αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας, «η οποία είχε υποστεί σημαντικές οπισθοδρομήσεις» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες του The Guardian.
«Η Ρωσία αναλαμβάνει την πιο φιλόδοξη αμυντική επέκτασή της από τη σοβιετική εποχή και σε ταχύτερο χρονοδιάγραμμα από ό,τι πιστεύαμε ότι ήταν δυνατό, σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο αξιωματούχος.
«Η άποψή μας είναι ότι μία από τις κινήσεις αλλαγής ισορροπιών που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία είναι να πείσουμε τη ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] να σταματήσει να βοηθά τη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τη στρατιωτική βιομηχανική της βάση», είπε ο αξιωματούχος.
«Η Ρωσία θα δυσκολευόταν να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια χωρίς τη συμβολή της ΛΔΚ», είπε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα παρείχε περισσότερο από το 70% των 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε εργαλειομηχανές - που πιθανότατα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων - που εισήχθη το τελευταίο τρίμηνο του 2023 από τη Ρωσία.
Είπαν επίσης ότι το 90% των εισαγωγών μικροηλεκτρονικών της Ρωσίας - που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών - προέρχονταν από την Κίνα πέρυσι.
Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Κίνα να μην στηρίξει τη Ρωσία και τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, λένε ότι το Πεκίνο σταμάτησε να παρέχει απευθείας όπλα στη Ρωσία, η οποία έχει στραφεί στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κίνα, ανήσυχη μετά τις πρώιμες αποτυχίες των Ρώσων συμμάχων της στο πεδίο της μάχης, έχει επικεντρωθεί στην αποστολή υλικού που -φαινομενικά- έχει μη στρατιωτικές χρήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να μιλήσει για τους δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία καθώς συναντά κορυφαίους διπλωμάτες, στις συνομιλίες της G7 στο Κάπρι της Ιταλίας.
Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι ένας τέτοιος διάλογος, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κουρτ Κάμπελ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η σταθερότητα της Ευρώπης ήταν το κύριο ενδιαφέρον ιστορικά των ΗΠΑ και ότι θα θεωρούσε την Κίνα υπεύθυνη εάν η Ρωσία κάνει κέρδη.
Επίσης, την Παρασκευή, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσαν στα χρηματιστήρια εμπορίας μετάλλων να δέχονται νέο αλουμίνιο, χαλκό και νικέλιο που παράγει η Ρωσία και απαγόρευσαν την εισαγωγή των μετάλλων στην τελευταία προσπάθεια να διαταραχθούν τα ρωσικά εξαγωγικά έσοδα.