Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοπό να διατηρήσει λιγότερα από 200 μέλη του προσωπικού της αμερικανικής υπηρεσίας αρωγής για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), από τα 10.000 ανθρώπους που εργάζονται κατά πλειονότητα σε χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυριότερη αμερικανική υπηρεσία που διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε διεθνές επίπεδο, με προϋπολογισμό κάπου 40 δισ. δολαρίων το 2023, έχει μπει στο στόχαστρο του προγράμματος αναδόμησης της δημόσιας διοίκησης, με αιχμή του δόρατος τον Ίλον Μαρκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμμαχο και σύμβουλο του προέδρου Τραμπ.
Το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης άρχισε να εφαρμόζεται αφού επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ρεπουμπλικάνος, την 20ή Ιανουαρίου.
Τέσσερις πηγές του Reuters διευκρίνισαν πως μόλις οι 294 εργαζόμενοι στην USAID θα παραμείνουν στις θέσεις τους, από τους οποίους οι 12 εργάζονται στη διεύθυνση που είναι αρμόδια για την Αφρική και 8 σε αυτή που είναι αρμόδια για την Ασία.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα, ο Τζον Μπράιαν Άτγουντ, που διετέλεσε επικεφαλής της USAID για πάνω από έξι χρόνια, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση, που ουσιαστικά θα καταργήσει μια υπηρεσία η οποία έχει καίρια συμβολή στην επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο.
«Πολύς κόσμος δεν θα επιβιώσει αν καταργηθεί η υπηρεσία», προειδοποίησε ο Άτγουντ, που πλέον είναι συνεργάτης του ινστιτούτου Γουότσον στο πανεπιστήμιο Μπράουν της Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ και ο επικεφαλής νέας επιτροπής για την κυβερνητική «αποτελεσματικότητα» Μασκ εξακόντισαν βαριές κατηγορίες σε βάρος της USAID, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική» οργάνωση.
Χιλιάδες μέλη του προσωπικού της έχουν τεθεί σε αναγκαστική αργία, εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή είδαν τις συμβάσεις τους να λύνονται και κρίσιμα προγράμματα για την παραμονή στη ζωή ανθρώπων, όπως αυτοί που πάσχουν από τον HIV, έχουν παγώσει.
Την Τρίτη (04/02) η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα θέσει σε αργία όλο το προσωπικό της υπηρεσίας σε παγκόσμια κλίμακα, ανακαλώντας χιλιάδες μέλη του προσωπικού από το εξωτερικό πίσω στις ΗΠΑ.
Σκοπός είναι η USAID να υπαχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο ανέλαβε ήδη υπηρεσιακός διευθυντής της.
Για να προχωρήσει η υπαγωγή απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, όπου πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι του προέδρου Τραμπ έχουν πλειοψηφία και στα δυο σώματα.