ΗΠΑ: Παραιτήθηκε σύμβουλος του Τραμπ με... αμφιλεγόμενες απόψεις περί κορονοϊού

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε σύμβουλος του Τραμπ με... αμφιλεγόμενες απόψεις περί κορονοϊού

Ο Δρ. Σκοτ Άτλας, πολύ αμφιλεγόμενο μέλος του κλιμακίου αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον Λευκό Οίκο το οποίο συγκρότησε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα πως υπέβαλε την παραίτησή του.

«Γράφω αυτές τις γραμμές για να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του ειδικού συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ», αναφέρει η επιστολή του Δρ. Άτλας, με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου, την οποία μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@ScottWAtlas) αφού είχε ήδη διαρρεύσει στον Τύπο.

Η ειδική σύμβαση 130 ημερών του 65χρονου ειδικού στη νευροραδιολογία, μέλους του κλιμακίου στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Αύγουστο, έληγε αυτή την εβδομάδα, σημείωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Εργάστηκα σκληρά με μόνο έναν στόχο: να σωθούν ζωές και να βοηθήσω τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν αυτή την πανδημία», ανέφερε ο Δρ. Άτλας, προσθέτοντας ότι «πάντοτε βασίστηκε στα πιο πρόσφατα και επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα ή επιρροή».

Ο Δρ. Άτλας πάντως αμφισβητήθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας, διότι παίρνει θέσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας.

«Είναι αποτελεσματικές οι μάσκες; Όχι», είχε τουιτάρει τον Οκτώβριο, προτού η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήσει ειδική σήμανση στο μήνυμα αυτό, χαρακτηρίζοντάς το παραπλανητικό.

Ο γιατρός υποστήριξε εξάλλο ότι τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα ήταν «πολύ επιζήμια» για τους Αμερικανούς, παροτρύνοντας τους κατοίκους της πολιτείας Μίσιγκαν, όπου η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.500 ανθρώπους, να «διαδηλώσουν» εναντίον τους. Τα μέτρα είναι «επική αποτυχία», διατεινόταν.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο — ενώ γνωρίζει νέα ανάφλεξη των μολύνσεων — με πάνω από 267.000 θανάτους και πάνω από 13,5 εκατομμύρια κρούσματα, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.