Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκε σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία, ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο.
Ο ασθενής είναι Μεξικανός υπήκοος, 31 ετών, κρατούμενος στο Χάκενσακ, στην πολιτεία Νιού Τζέρσι. Τέθηκε σε καραντίνα και οι μεταγωγές στο κέντρο κράτησης όπου βρίσκεται ανεστάλησαν, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η ICE.
Ένας πράκτορας της υπηρεσίας που εργαζόταν σε αυτή τη δομή διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε από την πλευρά της η οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών και αστικών δικαιωμάτων ACLU.
«Ακριβώς αυτό είχαν προβλέψει ότι θα συνέβαινε ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας: οι κρατούμενοι είναι εύκολοι στόχοι για τον ιό. Οι ίδιοι ειδικοί είχαν επίσης προβλέψει πως μόλις εμφανιστεί η ασθένεια σε κάποιο κέντρο, θα αρχίσει να εξαπλώνεται ταχύτατα», τόνισε η Άντρεα Φλόρες, στέλεχος της οργάνωσης, που έχει επιρροή στις ΗΠΑ.
«Η ICE πρέπει αμέσως να λάβει δραστικά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων υπό κράτηση», σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει την ευθύνη «για μια ανθρωπιστική κρίση», πρόσθεσε η Φλόρες, που τοποθετήθηκε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ACLU.
Περίπου 37.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται το τρέχον διάστημα υπό κράτηση σε κέντρα της ICE. Η ACLU και άλλες οργανώσεις έχουν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους, τουλάχιστον των πλέον ευάλωτων.
Η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί όμως προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και οι εκκλήσεις τους για την ώρα πέφτουν στο κενό.
Παράλληλα, γιατροί, αιρετοί και ακτιβιστές προτρέπουν τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους Αμερικανούς που εκτίουν ποινές φυλάκισης για μη βίαια εγκλήματα ή πλησιάζουν στο τέλος των ποινών τους, με κάποια επιτυχία.
Έτσι, οι αρχές στο Νιού Τζέρσι έδωσαν εντολή να αποφυλακιστούν περίπου χίλιοι έγκλειστοι σε φυλακές κομητειών, που έχουν καταδικαστεί στις περισσότερες περιπτώσεις για πλημμελήματα.
Οι ΗΠΑ έχουν μακράν το παγκόσμιο ρεκόρ φυλακίσεων, με 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους πίσω από τα σίδερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ