Εκατοντάδες νέες κυρώσεις εξέδωσαν την Τετάρτη (1/5) οι ΗΠΑ με στόχο τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια ενέργεια που είχε ως στόχο την καταστρατήγηση των δυτικών μέτρων από τη Μόσχα, μεταξύ άλλων μέσω της Κίνας.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε σχεδόν 200 εταιρείες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όρισε περισσότερους από 80, σε μια από τις πιο εκτεταμένες ενέργειες κατά κινεζικών εταιρειών μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ουάσινγκτον με στόχο τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 20 εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη της Κίνας προς τον ρωσικό στρατό, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια πρόσφατων ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα.
Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που απειλούν να «ταράξουν» την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει σταθερά ότι οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες για την παροχή υλικής υποστήριξης στον πόλεμο της Ρωσίας και οι ΗΠΑ», ανέφερε η Γέλεν σε δήλωσή της.
Οι πρεσβείες της Ρωσίας και της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.
Η ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη (1/5), επέβαλε κυρώσεις σε σχεδόν 60 εταιρείες που βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σλοβακία, τους οποίους κατηγόρησε ότι επιτρέπουν στη Ρωσία να «αποκτά απελπιστικά αναγκαία τεχνολογία και εξοπλισμό από το εξωτερικό».
Η κίνηση περιελάμβανε μέτρα κατά μιας εταιρείας με έδρα την Κίνα, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εξήγαγε είδη για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών – όπως έλικες, κινητήρες και αισθητήρες – σε μια εταιρεία στη Ρωσία. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης και άλλοι προμηθευτές τεχνολογίας με έδρα την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες με έδρα την Κίνα, τις οποίες κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, μεταξύ άλλων με την αποστολή κρίσιμων ειδών σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, καθώς και σε εταιρείες στην Τουρκία, το Κιργιστάν και τη Μαλαισία, τις οποίες κατηγόρησε ότι στέλνουν είδη υψηλής προτεραιότητας στη Ρωσία.
«Η ανησυχία σχετικά με τις οντότητες στη ΛΔΚ που προμηθεύουν τον πόλεμο της Ρωσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των υψηλότερων επιπέδων του υπουργείου και της διοίκησης. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η ΛΔΚ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής κρίσιμων εξαρτημάτων για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας και η Ρωσία τα χρησιμοποιεί για να συνεχίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εάν η ΛΔΚ σταματούσε την υποστήριξή της για την εξαγωγή αυτών των ειδών, η Ρωσία θα δυσκολευόταν να στηρίξει την πολεμική της προσπάθεια».
Το υπουργείο Οικονομικών στόχευσε επίσης την απόκτηση από τη Ρωσία πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών που χρειάζεται η Ρωσία για να συνεχίσει να παράγει πυρίτιδα, προωθητικά πυραύλων και άλλα εκρηκτικά με τη δράση της Τετάρτης, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων σε δύο προμηθευτές με έδρα την Κίνα που στέλνουν τις ουσίες στη Ρωσία.
Χημικά όπλα
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ότι παραβιάζει την παγκόσμια απαγόρευση των χημικών όπλων. Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκτεινε τη στόχευσή του κατά της μελλοντικής ικανότητας της Ρωσίας να μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG, μία από τις κορυφαίες εξαγωγές της χώρας.
Καθόρισε δύο φορείς εκμετάλλευσης πλοίων που εμπλέκονται στη μεταφορά τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού δομών με βάση τη βαρύτητα, ή πόδια από σκυρόδεμα που στηρίζουν υπεράκτιες πλατφόρμες, για το έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας.
Προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ για το Arctic LNG 2 τον περασμένο μήνα ανάγκασαν τη Novatek NVTK.MM, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, να αναστείλει την παραγωγή στο έργο, το οποίο υπέστη έλλειψη δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά του καυσίμου.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης θυγατρικές της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, καθώς και 12 οντότητες του ομίλου εταιρειών Sibanthracite, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μεταλλουργικού άνθρακα στη Ρωσία, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε επίσης κυρώσεις στον ρωσικό αερομεταφορέα Pobeda, θυγατρική της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot.
Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει ήδη προσθέσει περισσότερα από 200 αεροσκάφη Boeing και Airbus που διαχειρίζονται ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σε κατάλογο ελέγχου εξαγωγών στο πλαίσιο των κυρώσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ναβάλνι
Στο στόχαστρο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκαν επίσης τρία άτομα που σχετίζονται με τον θάνατο του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, του πιο γνωστού εγχώριου επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι πέθανε τον Φεβρουάριο σε φυλακή της ρωσικής Αρκτικής. Οι ρωσικές αρχές λένε ότι πέθανε από φυσικά αίτια, οι δε οπαδοί του Ναβάλνι πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε από τις αρχές, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.
Η κίνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τετάρτη (1/5) είχε ως στόχο τον διευθυντή της σωφρονιστικής αποικίας στη Ρωσία όπου ο Ναβάλνι κρατούνταν το μεγαλύτερο μέρος της φυλάκισής του, καθώς και τον επικεφαλής του τμήματος απομόνωσης και τον επικεφαλής της ιατρικής μονάδας της αποικίας όπου ήταν φυλακισμένος πριν από τον θάνατό του.
Οι αξιωματούχοι επέβλεπαν τα κελιά όπου ο Ναβάλνι κρατούνταν στην απομόνωση, την αυλή όπου φέρεται να κατέρρευσε και πέθανε και την υγεία του Ναβάλνι, μεταξύ άλλων και αμέσως μετά την κατάρρευσή του, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.