Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν διατεθειμένες να αναλάβουν την ενίσχυση των μισθών των δυνάμεων ασφαλείας του Λιβάνου παρέχοντας 72 εκατομμύρια δολάρια.
Το νόμισμα του Λιβάνου έχει χάσει περίπου το 97% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τότε που κατέρρευσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας το 2019, μειώνοντας τους μηνιαίους μισθούς των περισσότερων στρατιωτών σε περίπου 80 δολάρια.
Ο στρατός έχει πιεστεί τόσο πολύ οικονομικά που οι καντίνες του σταμάτησαν να σερβίρουν κρέας στους στρατιώτες το 2020 και άρχισε να προσφέρει περιηγήσεις στα αξιοθέατα με τα ελικόπτερά του για να συγκεντρώσει μετρητά.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Ντόροθι Σία, δήλωσε ότι το πρόγραμμα ήταν ένα "προσωρινό" μέτρο "υπό το πρίσμα του επείγοντος χαρακτήρα της οικονομικής κατάστασης του Λιβάνου".
Ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες μαζί με τον διοικητή των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων, Τζόζεφ Αούν, είπε ότι το πρόγραμμα θα εκταμιεύει 100 δολάρια σε μετρητά μηνιαίως, για έξι μήνες, σε μέλη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας.
Αυτό ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Βηρυτό για την έναρξη ενός προγράμματος στήριξης των μέσων διαβίωσης για τον λιβανέζικο στρατό και τις Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας (ΔΕΑ), το οποίο φιλοξενείται από το UNDP σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να χορηγήσει άμεση βοήθεια στον λιβανέζικο στρατό, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων.
Άλλες χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, έχουν εντείνει τη στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξή τους προς τον λιβανικό στρατό για να ενισχύσουν την κυριαρχία του κράτους και να αποτρέψουν την κατάρρευσή του.
Σύμφωνα με παρατηρητές, οι δυτικές χώρες προσβλέπουν σε μεγαλύτερο ρόλο του λιβανικού στρατού έναντι στις αυξανόμενες δυνατότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας Χεζμπολάχ.