Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία και πιθανότατα θα το κάνουν μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος εκεί με τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός, αφού η Γαλλία άνοιξε την πόρτα για την αποστολή στρατευμάτων για την εκπαίδευση των δυνάμεων του Κιέβου.
Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου, οι Ρώσοι προελαύνουν αργά στην ανατολική Ουκρανία, εκμεταλλευόμενοι τις ουκρανικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις προμήθειες όπλων από τη Δύση.
Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι περισσότερο μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, πέρα από τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα και την παροχή πληροφοριών και εκπαίδευσης στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το εξωτερικό.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σχέδια να φέρουμε Αμερικανούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν, πρόεδρος του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.
«Μόλις τελειώσει αυτός ο πόλεμος και βρεθούμε σε καλύτερη θέση, τότε θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε τους εκπαιδευτές», πρόσθεσε ο Μπράουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περίπου 150 στρατιωτικούς εκπαιδευτές εντός της Ουκρανίας μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Μπράουν μίλησε μαζί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μετά από συνάντηση των στρατιωτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Όστιν τόνισαν την ανάγκη να υποστηριχθεί το Κίεβο καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο.
Το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της πρώην κορυφαίας αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ στο ABC News, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να άρει την απαγόρευση στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι ίσως οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.
Ο Μπράουν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ουκρανία δεν έχει χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυραυλικά συστήματα του στρατού που προμηθεύονται οι ΗΠΑ εντός του ρωσικού εδάφους.