Ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη ενέκρινε σχέδιο νόμου για πιο αυστηρό κώδικα ενδυμασίας στο Ιράν.
Η ρύθμιση προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, οι ποινές σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν τα 15 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμα που ισοδυναμούν με 5.000 ευρώ.
Οι ξένοι υπήκοοι που αντιτίθενται στο νόμο μπορούν να απελαθούν και η προσβολή μιας γυναίκας που φοράει χιτζάμπ – το ισλαμικό πέπλο – μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έξι μηνών και 74 μαστιγώματα.
Η ποινική μεταρρύθμιση λαμβάνει χώρα στον απόηχο των αιματηρών διαδηλώσεων του φθινοπώρου του 2022. Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος των αγιατολλάχ πυροδοτήθηκαν από το θάνατο μιας νεαρής Κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη από την ηθική αστυνομία για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.
Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις σταμάτησαν, αλλά πολλές γυναίκες αρνούνται να φορέσουν το χιτζάμπ, ως μια μορφή παθητικής αντίστασης. Από την άλλη πλευρά, οι σκληροπυρηνικοί θρησκευόμενοι απαιτούν αυστηρότερη δράση εναντίον εκείνων που δεν ντύνονται κατάλληλα.
Μετά από κριτική για το σχέδιο νόμου, η ιρανική κυβέρνηση διόρισε μια ειδική επιτροπή για έγκριση του σχεδίου νόμου, η διαδικασία δεν απαιτεί ψηφοφορία στην ολομέλεια της βουλής. Η τελευταία λέξη ανήκει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος συμβουλεύτηκε τη χρήση του χιτζάμπ και εκτίμησε ότι είναι θρησκευτικό καθήκον.
Πρόσφατα, ωστόσο, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι γυναίκες που φορούν μαντήλα όχι με τον σωστό τρόπο δεν πρέπει να θεωρούνται αντίπαλοι της θρησκείας και της ισλαμικής επανάστασης.
Για περισσότερα από 40 χρόνια, η νομοθεσία στο Ιράν έχει επιβάλει το χιτζάμπ ως υποχρεωτική στολή για τις γυναίκες σε δημόσια εμφάνιση τους, υπενθυμίζει το dpa.