Το Ιράν υπενθύμισε σήμερα τις απαιτήσεις του στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με σκοπό τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος: άρση «άνευ όρων» των κυρώσεων, και ότι η Ουάσινγκτον παραιτείται από την επιθυμία να «αποσπά παραχωρήσεις».
Μόλις δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δημοσιεύει άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό για την εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία Foreign Affairs, σχετικά με το πώς είναι κατάλληλο κατά τη γνώμη του να διασωθεί αυτή η συμφωνία που κινδυνεύει να καταρρεύσει από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή αυτή συμφωνία.
Ο Ζαρίφ προειδοποιεί ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ότι ο χρόνος εξαντλείται.
«Η νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη επιλογή. Μπορεί να οικειοποιηθεί την αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ (ή) ο Μπάιντεν μπορεί να επιλέξει έναν καλύτερο δρόμο δίνοντας τέλος στην πολιτική "μέγιστης πίεσης" επί του Ιράν, του Τραμπ, η οποία απέτυχε και να επιστρέψει στη συμφωνία από την οποία ο προκάτοχός του αποχώρησε», γράφει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
Σε αυτήν την περίπτωση, «το Ιράν θα επιστρέψει επίσης στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών του», προσθέτει. Ωστόσο «αν η Ουάσινγκτον επιμείνει να αποσπά παραχωρήσεις, αυτή η ευκαιρία θα χαθεί».
Το 2015, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Ομάδα των Έξι (Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) συμφώνησαν στη Βιέννη σε ένα κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) με στόχο την διευθέτηση του ιρανικού πυρηνικού θέματος, έπειτα από δώδεκα χρόνια εντάσεων.
Η συμφωνία αυτή προσφέρει στο Ιράν μια χαλάρωση από τις διεθνείς κυρώσεις, με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και εγγυήσεις που να αποδεικνύουν ότι δεν επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα. Το Ιράν αρνείται ανέκαθεν ότι θέλει να κατασκευάσει μια τέτοια βόμβα.