Οι Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, με όλους εκτός από έναν από τους τέσσερις υποψήφιους που καλούνται να διαδεχτούν τον Χασάν Ρουχανί να θεωρούνται σκληροπυρηνικοί.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ψήφισε σήμερα στην Τεχεράνη, όπου άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα για τις προεδρικές εκλογές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ έριξε το ψηφοδέλτιό του σε κάλπη εγκατεστημένη ειδικά για την περίσταση στο τέμενος του Ιμάμη Χομεϊνί, πλάι στα γραφεία του, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις 07:03 (τοπική ώρα· 05:33 ώρα Ελλάδας). Τα εκλογικά τμήματα κανονικά κλείνουν τα μεσάνυχτα (22:30 ώρα Ελλάδας), όμως η ψηφοφορία ενδέχεται να παραταθεί για δύο ώρες, σύμφωνα με τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο αγιατολάχ κάλεσε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία, στην οποία φαβορί θεωρείται ιερωμένος, μέγας υπέρμαχος του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν. «Κάθε ψήφος μετράει (...) ελάτε να ψηφίσετε και να επιλέξετε τον πρόεδρό σας (...) είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας σας», είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απευθυνόμενος στους πολίτες αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σαφές φαβορί είναι ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ένας υπερσυντηρητικός σιίτης κληρικός που ηγείται του δικαστικού σώματος. Ο μετριοπαθείς πρώην κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Αμπντουλγασάν Χέματι είναι ο κύριος αντίπαλός του.
Διαφωνούντες και ορισμένοι ρεφορμιστές ζήτησαν μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι ο αποκλεισμός πολλών υποψηφίων άφησε τον Ραϊσί χωρίς σοβαρό ανταγωνισμό. Το ανώτατο όργανο απέρριψε τις υποψηφιότητες του λαϊκιστή πρώην προέδρου Αχμεντινετζάντ, του μεταρρυθμιστή αντιπροέδρου Εσάκ Τζαχανγκιρί και του πρώην προέδρου της Βουλής, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος ύστερα από μακρά θητεία στις τάξεις των καθεστωτικών μεταπήδησε στο στρατόπεδο των μετριοπαθών.
Υπάρχει ευρεία δυσαρέσκεια μεταξύ των πολιτών για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε το Ιράν από τότε που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πυρηνική συμφωνία με τη χώρα πριν από τρία χρόνια επαναφέροντας τις επιβαρυντικές κυρώσεις.
Οι επίσημες δημοσκοπήσεις εκτιμούσαν επίσης ότι η προσέλευση στις κάλπες θα περιοριστεί στο 41%, κάτι που αν επαληθευθεί θα συνιστά δραματική συρρίκνωση, καθώς στις προηγούμενες εκλογές του 2017 είχε προσέλθει το 73% των ψηφοφόρων.
Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος Ροχανί (ο οποίος κατά το σύνταγμα δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει και τρίτη προεδρική θητεία) κάλεσε τους πολίτες να μην επιτρέψουν «στις αδυναμίες ενός θεσμού ή μιας ομάδας» (δηλαδή του Συμβουλίου των Φρουρών) να τους αποτρέψουν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Μια νίκη για έναν από τους σκληροπυρηνικούς δεν αναμένεται να εκτροχιάσει τις συνομιλίες στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων που στοχεύουν να επαναφέρουν τη συμφωνία, αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ιράν είχε κληθεί να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για την ανακούφιση των κυρώσεων.