Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα, από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Ουάσιγκτον, για την υπόθεση διαρροής απόρρητων εγγράφων σχετικά με την επικείμενη αντεπίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News Arabia, οι αμερικανικές Αρχές υποπτεύονται την εμπλοκή γυναίκας, ιρανο-αμερικανικής καταγωγής, που εργάζεται στο Πεντάγωνο, στην υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα.
Ειδικότερα, το Sky News Arabia αναφέρει ότι αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η έρευνα που διεξάγεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη διαρροή εγγράφων αναφορικά με το ισραηλινό στρατιωτικό σχέδιο για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν οδηγεί σε «υποψίες» για την εμπλοκή μιας ανώτερης γυναίκας υπαλλήλου στο Πεντάγωνο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος που θεωρείται ύποπτη για τη διαρροή εγγράφων σχετικά με το ισραηλινό στρατιωτικό σχέδιο επίθεσης στο Ιράν είναι μια Ιρανοαμερικανίδα με το όνομα Ariane Tabatabai.
O Τραμπ «ενοχοποιεί» το Πεντάγωνο για τη διαρροή εγγράφων: Μάλλον από εκεί διέρρευσαν
Με ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ, «ενοχοποιεί» το Πεντάγωνο για τη διαρροή απορρήτων εγγράφων του Ισραήλ στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «Μάλλον από εκεί διέρρευσαν. Στρατηγική και δεδομένα εν καιρώ πολέμου».
«Οι ΗΠΑ διέρρευσαν άκρως εμπιστευτικά έγγραφα από το Ισραήλ. Ίσως, προήλθε (η διαρροή) από το Υπουργείο Άμυνας. Το Ισραήλ έχει πληγεί σοβαρά και έχει κινδυνέψει από αυτό. Στρατηγική και δεδομένα εν καιρώ πολέμου. Μάλλον, προήλθε από το Υπουργείο Άμυνας. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΕΝΟΧΟΣ! Το Ισραήλ δεν θέλει πλέον να μοιράζεται έγγραφα με τις ΗΠΑ και ποιος μπορεί να το κατηγορήσει!»
Ανώτερη υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είναι ύποπτος για διαρροή απόρρητων εγγράφων στην Τεχεράνη, αποκάλυψε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο Sky News Arabia την Τρίτη.
Το εν λόγω άτομο διαθέτει άδεια ασφαλείας που παρέχει πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες και υπηρετεί ως διευθυντής στο Γραφείο του Βοηθού Υπουργού Άμυνας για Ειδικές Επιχειρήσεις.
«Η ύποπτη διαθέτει υψηλού επιπέδου μυστική άδεια που της δίνει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες»
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της επίσημης έρευνας, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι οι επιτροπές πληροφοριών και ενόπλων δυνάμεων στο Κογκρέσο έχουν ενημερωθεί για αυτό το θέμα, ειδικά επειδή η ύποπτη διαθέτει «υψηλού επιπέδου μυστική άδεια που της δίνει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες».
Οι λόγοι πίσω από τη διαρροή των εγγράφων από τις ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους - το χρόνο και τον τρόπο - που διέρρευσαν τα απόρρητα έγγραφα από τις ΗΠΑ και τα οποία αναφέρονταν στο σχέδιο επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έχουν προκληθεί. Είναι αυθεντικά; Τι δεν αποκαλύπτουν; Διαρροή ή κυβερνοεπίθεση; Σε αυτά και άλλα επιχειρεί σε ανάλυσή του να απαντήσει το BBC.
Τα έγγραφα φαίνεται πως ετοιμάστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και περιγράφουν την αντίληψη που έχουν οι ΗΠΑ σχετικά με τον σχεδιασμό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού στη βάση δορυφορικών εικόνων από τις 15-16 Οκτωβρίου. Άρχισαν να κυκλοφορούν την περασμένη εβδομάδα στην εφαρμογή Telegram.
Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το περιστατικό διαρροής των εγγράφων από λογαριασμό προσκείμενο στο Ιράν ως «εξαιρετικά σοβαρό», αλλά σημείωσαν ότι η διαρροή είναι απίθανο να επηρεάσει τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ.
Στην ανάλυσή του το BBC επιχειρεί να αποσαφηνίσει «θολά» σημεία της υπόθεσης:
Είναι τα έγγραφα αυθεντικά;
Οι στρατιωτικοί αναλυτές που εξέτασαν τα έγγραφα σημειώνουν ότι η γλώσσα και οι επικεφαλίδες που χρησιμοποιούνται είναι συνεπείς με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν. Τα έγγραφα φέρουν τη σήμανση «Top Secret» και το ακρωνύμιο «FGI», που σημαίνει «Foreign Government Intelligence» (Πληροφορίες από Ξένη Κυβέρνηση).
Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί σε υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας «Five Eyes», η οποία περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το ακρωνύμιο «TK» που εμφανίζεται στα έγγραφα αναφέρεται στον όρο «Talent Keyhole», κωδικό που καλύπτει πληροφορίες που προέρχονται από δορυφόρους και σχετίζονται με τις υπηρεσίες Signals Intelligence (SIGINT) και Imagery Intelligence (IMINT).
Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα;
Τα έγγραφα παρουσιάζουν μια συνολική εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις προετοιμασίες του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν, βασιζόμενη σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου από την NGA. Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι η αναφορά σε δύο συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αέρος-εδάφους (ABLM): το Golden Horizon και το Rocks.
Το σύστημα Rocks είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και μπορεί να πλήξει στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon φαίνεται να αναφέρεται στο σύστημα Blue Sparrow, με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.
Αυτή η αναφορά υποδηλώνει ότι η ισραηλινή αεροπορία σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη επίθεση, παρόμοια με εκείνη που πραγματοποίησε τον Απρίλιο σε ιρανικό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν. Με την εκτόξευση των πυραύλων από μεγάλη απόσταση, το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την ανάγκη να πετάξει πάνω από γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία.
Ωστόσο, τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Όπως σημειώνει το BBC, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημοσίως ότι ο στενός σύμμαχός της, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, οπότε αυτό έχει προκαλέσει κάποια αμηχανία στην Ουάσιγκτον.
Τι δεν αποκαλύπτουν τα έγγραφα;
Παρά τις αποκαλύψεις, τα έγγραφα δεν περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους που σκοπεύει να πλήξει το Ισραήλ ή το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις που θα στοχεύουν ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές υποδομές, γεγονός που αφήνει ως πιθανότερους στόχους στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, ιδίως εκείνες που ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) και τη δύναμη Basij.
Παράλληλα, η καθυστέρηση της επίθεσης από πλευράς Ισραήλ είναι αξιοσημείωτη. Πολλοί ανέμεναν ότι η επίθεση θα είχε ήδη πραγματοποιηθεί, ειδικά μετά την υπόσχεση του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν. Ωστόσο, όπως και τον Απρίλιο, όταν το Ιράν απάντησε με επίθεση 300 drones και πυραύλων μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό, το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά με προσοχή, ενδεχομένως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για κλιμάκωση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Διαρροή ή κυβερνοεπίθεση;
Υπάρχουν υπόνοιες ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων ενδέχεται να έγινε σκόπιμα από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν. Το Ιράν, το οποίο διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες στον κυβερνοπόλεμο, αποτελεί επίσης πιθανό ύποπτο για κυβερνοεπίθεση. Εάν τα έγγραφα είναι αυθεντικά, καταδεικνύουν ότι, παρά τις στενές σχέσεις άμυνας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές προετοιμασίες του Ισραήλ.
Επιπτώσεις και ενδεχόμενη κλιμάκωση
Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η επίθεση, οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα δείχνουν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο στρατιωτικό πλήγμα. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε ένταση, και αν η επίθεση λάβει χώρα, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα περίοδο ακραίας αστάθειας στην περιοχή.