Η Ιρλανδία αναγνώρισε επισήμως παλαιστινιακό κράτος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το πρωί, ανακοίνωσε την Τρίτη το Δουβλίνο.
«Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Δουβλίνο και τη Ραμάλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Θα ορισθεί Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στο Κράτος της Παλαιστίνης μαζί με την εγκατάσταση πλήρους Πρεσβείας της Ιρλανδίας στη Ραμάλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης.
«Στόχος αυτής της απόφασης της Ιρλανδίας είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ειρήνης. Προέρχεται από την πεποίθησή μας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνο τρόπος ώστε το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού.
«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή της οποίας είμαστε μάρτυρες στην Γάζα».
Νωρίτερα, η Ισπανία και η Νορβηγία προχώρησαν και αυτές στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Η Νορβηγία χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ.
«Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Άιντε.
«Η ημέρα που η Νορβηγία αναγνωρίζει επισήμως την Παλαιστίνη ως κράτος είναι μια σημαντική ημέρα για τη σχέση ανάμεσα στη Νορβηγία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο βλέπει σ' αυτή «μια ανταμοιβή» για το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς που πολεμάει στη λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς είχε ανακοινώσει αμέσως την ανάκληση για διαβουλεύσεις των ισραηλινών πρεσβευτών σ' αυτές τις τρεις χώρες και είχε καλέσει τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για να δώσουν εξηγήσεις.
Η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε και εκείνη την Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού της συμβουλίου, διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
«Η απόφαση βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην υπεράσπιση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Ενεργούμε σύμφωνα με αυτό που αναμένεται από μια μεγάλη χώρα όπως η Ισπανία», έγραψε, μεταξύ άλλων, στο λογαριασμό του στο «Χ» ο Ισπανός πρωθυπουργός.
El Gobierno de España aprueba hoy el reconocimiento oficial del Estado de Palestina.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) May 28, 2024
España se suma así a los más de 140 países que ya reconocen a Palestina.
Se trata de una decisión histórica que tiene un único objetivo: contribuir a que israelíes y palestinos alcancen la paz.… pic.twitter.com/sjG1gXyXN6
Σε σύντομη δήλωσή του το πρωί ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αναγνώριση αυτή, σε συντονισμό με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, είναι «απαραίτητη» για την «επίτευξη ειρήνης» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.
Ο Σάντσεθ επεδίωξε να αμβλύνει τις εντάσεις που προκλήθηκαν μετά την απόφαση της Ισπανίας, καταδικάζοντας τη Χαμάς και ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters