Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν εκπληρώσει τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Τουρκία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και έχει έρθει η ώρα να τους καλωσορίσουμε στη συμμαχία, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός από τη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
«Κατανοώ τις ανησυχίες σας», ανέφερε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Ο Τσαβούσογλου, που διαφώνησε ότι οι δύο χώρες πληρούν τις προυποθέσεις, σύμφωνα με το Anadolu, δήλωσε ωστόσο από την πλευρά του ότι έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» στη νέα σουηδική κυβέρνηση.
Met w/@JensStoltenberg of @NATO in Istanbul & discussed:
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) November 3, 2022
- latest developments in Ukraine & the continuation of grain deal,
- our common fight against terrorism,
- membership of Sweden and Finland to NATO. pic.twitter.com/sSgaTMw64z
«Είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», είπε, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».
Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη -από τα 30- της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.
Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.