Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ταυτόχρονα βλέπει να καταρρέουν οι ελπίδες της να διασωθεί η θερινή περίοδος, με την Βρετανία και τη Γερμανία να λαμβάνουν μέτρα που πλήττουν σοβαρά τον τουρισμό, μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις της ισπανικής οικονομίας.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το Σάββατο την επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ισπανία, προκαλώντας τις αντιδράσεις όχι μόνο της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και Βρετανών υπηκόων που βρίσκονταν ήδη για διακοπές στην Ισπανία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο κάνει λάθος στον υπολογισμό του επιδημιολογικού δείκτη της Ισπανίας, που, όπως τόνισε, στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι χαμηλότερος από αυτόν της Μεγάλης Βρετανίας και χαρακτήρισε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης δυσανάλογη. Ανέφερε μάλιστα ότι η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις βρετανικές αρχές προκειμένου να υπάρξει κάποια αλλαγή.
Ωστόσο, ο υφυπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης της Βρετανίας. Σάιμον Κλαρκ δήλωσε σήμερα ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του κ. Σάντσεθ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία έχει αυξηθεί σημαντικά και η απόφαση της Βρετανίας βασίζεται σε επιστημονικές υποδείξεις. «Προφανώς συνεργαζόμαστε στενά με τις ισπανικές αρχές και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση όσο πιο σύντομα γίνεται», είπε.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph αναφέρει ότι η περίοδος της καραντίνας που θα επιβάλλεται σε όσους φθάνουν στη Βρετανία από την Ισπανία και άλλες χώρες αναμένεται να μειωθεί στις 10 μέρες, ωστόσο η ισπανική ένωση ξενοδόχων, σε απελπισία, προτείνει στους Βρετανούς να πληρώνει εκείνη τα τεστ κορονοϊού, ώστε να μην χρειάζεται η καραντίνα, ενώ τονίζει ότι η κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης ενδέχεται να κοστίσει 10 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο της χώρας.
Σήμερα έκανε δηλώσεις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που είπε σχετικά με την επιβολή καραντίνας στις αφίξεις από Ισπανία ότι έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, αλλά ότι θα εφαρμόσει το ίδιο μέτρο και για άλλες χώρες, αν χρειαστεί, καθώς διαφαίνονται σημάδια δεύτερου κύματος και αλλού.
Στην απόφαση του Λονδίνου αντέδρασε και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (ΙΑΤΑ) δηλώνοντας ότι πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στις ελπίδες ανάκαμψης.
Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Ισπανία κατέγραψε πάνω από 6.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πράγμα που σίγουρα επηρέασε την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας να εκδώσει σύσταση προς τους Γερμανούς παραθεριστές να αποφύγουν να ταξιδέψουν στις περιοχές της Αραγονίας, της Καταλονίας και της Ναβάρας, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων που παρατηρείται στις συγκεκριμένες επαρχίες, ενώ και το Βέλγιο απαγόρευσε τα ταξίδια προς συγκεκριμένους προορισμούς στην Ισπανία.
Οι τοπικές κυβερνήσεις αντιδρούν και σε αυτή την απόφαση, με τον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας να εκφράζει τη λύπη του και να τονίζει ότι οι αρχές εργάζονται για να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί, αλλά και των επισκεπτών, ενώ εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Αραγονίας κάλεσε την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας να καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία, καθώς η απόφαση της Γερμανίας κάνει διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων περιοχών.
Το προηγούμενο έτος, οι Βρετανοί αποτελούσαν το ένα πέμπτο των ξένων επισκεπτών στην Ισπανία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό για την επανεκκίνηση της οικονομίας της έπειτα από το βαρύ πλήγμα της κρίσης του κορονοϊού και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόλυτη καταστροφή.