Η Ισπανία θα εκπαιδεύσει και θα απασχολήσει μια ομάδα Μαροκινών οδηγών φορτηγών ως έναν τρόπο διοχέτευσης της μετανάστευσης στον τομέα των μεταφορών της Ευρώπης που πλήττεται από οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού, δήλωσε ανώτερη ισπανική κυβερνητική πηγή στο Reuters κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Ραμπάτ.
Μεγάλες δυτικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, έχουν υποφέρει από τέτοιες ελλείψεις τα τελευταία δύο χρόνια, οδηγώντας σε προβλήματα εφοδιασμού. Η Ευρώπη χρειαζόταν περίπου 400.000 οδηγούς φορτηγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οδικών Μεταφορέων που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2021.
Το πιλοτικό πρόγραμμα, για το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο αριθμός των φορτηγατζήδων, είναι ένα από τα πρώτα που εφαρμόζει τους νέους μεταναστευτικούς κανονισμούς της Ισπανίας, οι οποίοι επιτρέπουν πιο ευέλικτες προσλήψεις αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους για την κάλυψη τεχνικών κενών θέσεων ή τους επιτρέπουν να αποκτήσουν βίζα για σπουδές.
Η Ισπανία έχει ως στόχο να νομιμοποιήσει τη μετανάστευση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας.
Οι επιλεγμένοι οδηγοί, οι οποίοι μπορεί να είναι οδηγοί φορτηγών ή λεωφορείων, θα έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους στο Μαρόκο και θα την ολοκληρώσουν στην Ισπανία, λαμβάνοντας σύμβαση εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να επιλεγούν άνδρες και γυναίκες.
Η παράτυπη μετανάστευση είναι ένας από τους κύριους τομείς τριβής με το Μαρόκο και η Μαδρίτη θέλει να αμβλύνει το πρόβλημα προσλαμβάνοντας Μαροκινούς υπηκόους στην πατρίδα τους, καθώς οι γειτονικές χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις τεταμένες σχέσεις τους.
Εδώ και χρόνια, η Ισπανία και το Μαρόκο διατηρούν ένα πρόγραμμα "κυκλικής μετανάστευσης", σύμφωνα με το οποίο χιλιάδες Μαροκινοί εργάτες έρχονται για να εργαστούν στην ισπανική γεωργία, αλλά μόλις τελειώσει η σεζόν επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Αν και η ανεργία στην Ισπανία είναι υψηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, 12,87%, η πανδημία COVID-19 ενθάρρυνε περισσότερους εργαζόμενους να εισέλθουν στην επίσημη οικονομία. Ως αποτέλεσμα, η επίσημη απασχόληση έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ και το ΑΕΠ της Ισπανίας πρόκειται να φθάσει τα προ της πανδημίας επίπεδα.