Πηγή της Χαμάς υποστηρίζει ότι η τρομοκρατική οργάνωση, διαπραγματευτές της οποίας βρίσκονται στο Κάιρο από το Σάββατο για εντατικοποιημένες συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα, έχει ήδη εγκρίνει την πρώτη φάση της απελευθέρωσης των ομήρων. Το ίδιο μετέδωσε και το Αl Jazeera, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία.
Νωρίτερα, ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με μια εκεχειρία μόνο εάν δει μια «θετική κίνηση» σε ένα πλαίσιο για μια συμφωνία ομήρων. Σημείο κλειδί στις διαπραγματεύσεις είναι το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη επιχείρηση στη Ράφα, λέει η Χαμάς
Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τελικά στην προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα κι αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων μέσα σε 124 μέρες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις φάσεις της συμφωνίας.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ μιλά για εκεχειρία για περιορισμένο διάστημα, ενώ, όπως μετέδωσαν οι Times of Israel, Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσε εκ νέου τις αναφορές ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια συμφωνία ομήρων για εκεχειρία με τη Χαμάς που περιλαμβάνει τη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να απαιτεί από το Ισραήλ να συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία, «και με τον τρόπο αυτό εμποδίζει τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι «θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσουμε, για να συντρίψουμε τον εχθρό μας, μη εξαιρουμένης της Ράφας», καθώς και ότι η επιχείρηση στην πόλη θα γίνει «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.
Την ίδια στιγμή, ο Ταχέρ Νούνου, αξιωματούχος της Χαμάς και σύμβουλος του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε, είπε ότι οι συναντήσεις στο Κάιρο με Αιγύπτιους και Κατάρ μεσολαβητές έχουν ξεκινήσει και η Χαμάς αντιμετωπίζει τις προτάσεις τους «με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Ωστόσο, επανέλαβε το αίτημα της τρομοκρατικής ομάδας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και τον τερματισμό του πολέμου, όρους που το Ισραήλ είχε προηγουμένως απορρίψει.
«Οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχθεί πρέπει να περιλαμβάνει τα εθνικά μας αιτήματα: τον πλήρη και οριστικό τερματισμό της επίθεσης, την πλήρη και πλήρη απόσυρση της κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους χωρίς περιορισμούς και μια πραγματική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, εκτός από την ανοικοδόμηση και τον τερματισμό του αποκλεισμού», σημείωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς.
Το προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα
Η πρώτη φάση των 40 ημερών
- Από 33 έως 128 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν.
- Ο Ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κάποιες περιοχές της Γάζας.
- Επιστροφή Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.
- Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινές φυλακές.
Η δεύτερη φάση των 42 ημερών
- Απελευθέρωση και άλλων ζωντανών ομήρων.
- Ενέργειες για μία βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα.
Η τρίτη φάση των 42 ημερών
- Ανταλλαγή νεκρών και από τα δύο πλευρές.
Η συμμετοχή του διευθυντή της CIA
Η ελπίδα ότι οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν στη Γάζα έστω για λίγους μήνες είναι διάχυτη στη Μέση Ανατολή. Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.
«Έχουν γίνει συμβιβασμοί» φέρεται να έχει δηλώσει στέλεχος της Χαμάς. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί ο αριθμός των ομήρων και των κρατουμένων που θα ανταλλαγούν και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει εγγυήσεις ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Γάζα, αφότου ολοκληρωθούν με επιτυχία οι τρεις φάσεις της συμφωνίας. Αυτήν τη δέσμευση έχει απορρίψει επανειλημμένως το Τελ Αβίβ.
Νωρίτερα η Wall Street Journal έγραφε ότι το Ισραήλ έχει δώσει μία εβδομάδα διορία στη Χαμάς να συμφωνήσει σε κατάπαυση, διαφορετικά ο στρατός του θα μπει στη Ράφα. Σε κάθε περίπτωση Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν συμφωνούν να τελειώσει ο πόλεμος και ότι η χερσαία επιχείρηση στην πόλη θα γίνει.
Το Ισραήλ έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσιγκτον για τα σχέδια απομάκρυνσης των αμάχων από τη Ράφα. Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, έχουν ζητήσει να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων αν προχωρήσει τέτοια επιχείρηση.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε χθες πως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε πως με δεδομένο αυτό το στοιχείο, η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε πολύ πιο βαριές απώλειες από αυτό που θα ήταν «αποδεκτό», κατ’ αυτόν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, που συνδέει το εμπάργκο που επέβαλε στο Ισραήλ με την κατάπαυση του πυρός, παροτρύνει και άλλες χώρες να τον ακολουθήσουν. «Αν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και επιτραπεί επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί. Αυτή η κίνηση της Τουρκίας θα δώσει το παράδειγμα σε άλλες χώρες που νιώθουν άβολα με αυτήν την κατάσταση» τόνισε ο Ερντογάν.
Και ενώ η πλειοψηφία των αμάχων υποφέρει, ένοπλες ομάδες, μία εκ των οποίων φέρεται να συνδέεται με τη Χαμάς, λήστεψαν υποκαταστήματα της Τράπεζας της Παλαιστίνης στη Γάζα. Πήραν συνολικά 66 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde.