Ισραήλ: Το κοίτασμα «Καρίς» είναι στα δικά μας χωρικά ύδατα

Ισραήλ: Το κοίτασμα «Καρίς» είναι στα δικά μας χωρικά ύδατα

Το Ισραήλ επέμεινε την Τετάρτη ότι η νέα υπεράκτια εξέδρα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα δεν θα αντλεί από μια αμφισβητούμενη περιοχή με τον Λίβανο και προέτρεψε την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος, καθώς οι εντάσεις φουντώνουν μεταξύ Ιερουσαλήμ και Βηρυτού.

Σε κοινή τους δήλωση προς τη Βηρυτό, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιάιρ Λάοιντ και η υπουργός Ενέργειας Kαρίνε Ελχαράρ, προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τηνυποδομή και είναι έτοιμο να το πράξει, επιμένοντας πως το «Καρίς» δεν είναι σε «αμφισβητούμενα ύδατα». Παράλληλα, καλεί τον Λίβανο για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του ζητήματος

Η νέα πλατφόρμα γεώτρησης έφτασε την Κυριακή στην τοποθεσία Kαρίς για την οποία το Ισραήλ λέει ότι αποτελεί μέρος της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ ΑΟΖ του και για την οποία η Βηρυτό επιμένει ότι βρίσκεται στην αμφισβητούμενη περιοχή.

«Με την αγκυροβόλησή του, το γεωτρύπανο βρίσκεται σε ισραηλινό έδαφος, αρκετά χιλιόμετρα νότια της περιοχής για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της Δημοκρατίας του Λιβάνου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το γεωτρύπανο δεν θα αντλεί αέριο από την αμφισβητούμενη περιοχή».

«Καλούμε τη Δημοκρατία του Λιβάνου να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα», έγραψαν οι υπουργοί, προσθέτοντας ότι η επίλυση του ζητήματος θα ωφελήσει την οικονομία του Λιβάνου και τους πολίτες του» ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση.

Η πολυετής διαμάχη φούντωσε την περασμένη εβδομάδα λόγω της εγκατάστασης της εγκατάστασης Kαρίς, με τη Βηρυτό να αντιδρά οργισμένα και τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει απειλές.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Nαμπίχ Μπέρι, είπε σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση την Τρίτη ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής Έιμος Χοχστάιν αναμένεται στη χώρα την Κυριακή ή τη Δευτέρα την επόμενη εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία κατά του Ισραήλ εάν ο Λίβανος διαπιστώσει ότι τα θαλάσσια σύνορά του έχουν παραβιαστεί.

Οι απειλές του ήρθαν αφότου ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν είπε την Κυριακή ότι η ισραηλινή δράση στο έδαφος αντιπροσωπεύει «πρόκληση και εχθρική πράξη».

Οι συνομιλίες γύρω από την αμφισβητούμενη περιοχή ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, αλλά έχουν ανασταλεί από όταν ο Λίβανος ζήτησε τον έλεγχο επιπλέον 1.430 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιου εδάφους που βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.


Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος έχουν οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, η οποία περιέχει προσοδοφόρο φυσικό αέριο.