Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα το σφυροκόπημα στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους ζώνη στρατηγικής σημασίας στα νότια σύνορα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, περιοχή που πλέον έχει τεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεών τους εναντίον της Χαμάς.
Την Πέμπτη το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε επίσης τη Ζαϊτούν, συνοικία της πόλης της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης στον βορρά, ο ισραηλινός στρατός έπληξε την Μπέιτ Λάχια και τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «αντισημιτικές συκοφαντίες» τις κατηγορίες πως ο στρατός της χώρας του στοχοποιεί αμάχους ή ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στη Λωρίδα της Γάζας.
Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο αριθμός των απωλειών των αμάχων σε σχέση με τις απώλειες των μαχητών» είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει σε αστικό πόλεμο».
Νεκροί δύο στρατιώτες
Δύο στρατιώτες των IDF σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.
Πρόκειται για τον 24χρονο ανθυπασπιστής Αντάρ Γκάβριελ και τον 20 χρονο λοχία Γιεχονάταν Ιλίας.
Σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες των IDF, ο Γκάβριελ σκοτώθηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια μάχης με τρομοκράτες, ενώ ο Ιλίας σκοτώθηκε και ένας άλλος αξιωματικός της Givati τραυματίστηκε σοβαρά, ως αποτέλεσμα ενός αντιαρματικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε εναντίον τους στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Οι θάνατοί τους αυξάνουν τον απολογισμό της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χαμάς σε 294.
«Διάδρομος της Φιλαδέλφειας»
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «τις τελευταίες ημέρες» πήρε στα χέρια του τον πλήρη έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ζώνης μήκους 14 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, σε μικρή απόσταση από τη Ράφα.
«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιείτο σαν σωλήνας οξυγόνου από τη Χαμάς, για να διακινούνται τακτικά όπλα προς τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.
Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την παράλυση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος στη Ράφα, του μοναδικού που συνδέει τον θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια, αφότου πήρε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς ο ισραηλινός στρατός, στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο ιστότοπος Axios, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να οργανωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο συνάντηση αμερικανών, αιγύπτιων και ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητηθεί το άνοιγμα του τερματικού σταθμού στη Ράφα και σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας.
Σύνοδος ειρήνης;
Την ώρα που ο πόλεμος επεκτείνεται ξανά και μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, το κεντροδεξιό κόμμα του Μπένι Γκαντς, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου του κ. Νετανιάχου —οι δυο τους θα αναμετρηθούν ξανά στις επόμενες κάλπες—, κατέθεσε χθες Πέμπτη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, σχέδιο νόμου που προβλέπει τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Το σενάριο αυτό θα σήμαινε άνευ όρων «συνθηκολόγηση μπροστά στις διεθνείς πιέσεις και μοιραίο πλήγμα στις προσπάθειές μας προκειμένου να απελευθερώσουμε τους δικούς μας που κρατούνται όμηροι», αντέτεινε το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Ενώ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε νεκρό σημείο, η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες πως εξακολουθεί να διάκειται ευνοϊκά έναντι διευθέτησης που θα συμπεριλαμβάνει «συνολική συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, πάντα με απαραίτητη προϋπόθεση πως το Ισραήλ θα «σταματήσει τον πόλεμο».
Με αυτό το φόντο, και καθώς η αμερικανική μεσολάβηση κάνει σημειωτόν, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής «διευρυμένης ειρηνευτικής συνόδου» για να τερματιστεί ο πόλεμος, προσθέτοντας πως «δεν γίνεται η δικαιοσύνη να είναι απούσα για πάντα».