Ως γνωστόν, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ως ύποπτα για πώληση πληροφοριών στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad, ανέφερε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το Anadolu επικαλούμενο πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρώην δημόσιος υπάλληλος, ήταν ύποπτος για συλλογή πληροφοριών σχετικά με εταιρείες και άτομα της Μέσης Ανατολής στην Τουρκία, τοποθέτηση συσκευών εντοπισμού και συμμετοχή σε παρακολουθήσεις.
Οι πηγές ανέφεραν ότι οι συλλήψεις ήταν μέρος μιας επιχείρησης της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας MIT και της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.
Η Άγκυρα δεν προέβη σε καμία επίσημη δήλωση σχετικά με την επιχείρηση, ενώ και το Ισραήλ δεν σχολίασε αμέσως το ρεπορτάζ του Anadolu.
Ο Τούρκος ντετέκτιβ εκπαιδεύτηκε από τη Μοσάντ στη σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι και έλαβε πληρωμές σε κρυπτονόμισμα που δεν εμφανίζονταν στα επίσημα αρχεία, ανέφεραν οι πηγές.
Τι είχε προηγηθεί
Τον Ιανουάριο τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη 15 ατόμων και την απέλαση άλλων οκτώ ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με τη Μοσάντ και για στοχοποίηση Παλαιστινίων που ζουν στην Τουρκία. Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία συνέλαβε επτά ύποπτους για πώληση πληροφοριών στη Μοσάντ.
«Ψυχροπολεμικό» κλίμα
Οι Τούρκοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν ανταλλάξει δημόσιες αιχμές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ για «σοβαρές συνέπειες», εάν προσπαθήσει να κυνηγήσει μέλη της Χαμάς που ζουν εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Μετά τις συλλήψεις της 2ας Ιανουαρίου, το Anadolu επικαλέστηκε έγγραφο της εισαγγελίας, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση είχε ως στόχο «Παλαιστίνιους υπηκόους και τις οικογένειές τους... στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης».
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η οργάνωσή του ήταν έτοιμη να στοχεύσει τη Χαμάς οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, της Τουρκίας και του Κατάρ.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα αραβικά έθνη, η Τουρκία δεν κατατάσσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.