Οι συζητήσεις ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και την UniCredit για την πώληση της τράπεζας Monte dei Paschi (MPS) διεκόπησαν όπως αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να θέσει τέλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εν λόγω τράπεζα.
Πιο αναλυτικά το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και η UniCredit σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις τους όταν έγινε κατανοητό ότι τα εμπόδια που σχετιζόντουσαν με μια ένεση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την ανακεφαλαιοποίησή του και τις δραστηριότητες που θα αποκτούσε με τη συμφωνία η UniCredit, ήταν ανυπέρβλητα. Άτομα με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι πιθανώς και εντός της ημέρας να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το ναυάγιο της συμφωνίας.
Οι ίδιες πηγές στο Bloomberg ανέφεραν ότι παρά τη συμφωνία των δύο μερών του περασμένου Ιουλίου, που ήθελε την UniCredit να παραλαμβάνει μια τράπεζα κεφαλαιακά ουδέτερη, τελικά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αποδείχθηκε ανυπέρβλητο.
Το Bloomberg επικοινώνησε άμεσα με εκπρόσωπο της UniCredit, ο οποίος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη, ενώ ουδείς σχολίασε αντιστοίχως και από το ιταλικό ΥΠΟΙΚ.
Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων ήταν το πόσα κεφάλαια θα έπρεπε να συνεισφέρει η κυβέρνηση στην MPS, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times (FT).
«Η επιχείρηση θεωρήθηκε πολύ δαπανηρή από την ιταλική κυβέρνηση. Η ‘’ένεση’’ κεφαλαίου που απαιτούσε η UniCredit θα ήταν υπερβολική», ανέφερε ιταλός αξιωματούχος.
«Είναι προφανές ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι πλέον κοντά στο μηδέν», δήλωσε ένα άλλο άτομο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT.
Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel διαπραγματευόταν επί μήνες την πολύπλοκη συμφωνία με την κυβέρνηση Ντράγκι. Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε το "σπάσιμο” της τράπεζας, μερίδιο της οποίας θα αποκτούσε και το ιταλικό Δημόσιο. Καθώς πλέον οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, το μέλλον των 21.000 εργαζομένων της ιστορικής τράπεζας με έδρα τη Σιένα παραμένει αβέβαιο.
Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο σημείο τριβής ήταν οι κεφαλαιακές ανάγκες που χρειαζόταν η τράπεζα πριν μεταβιβαστεί στην UniCredit. Η MPS αξίωνε κεφάλαια που έφταναν τα 7 δισ. ευρώ, τόσο για την ανακεφαλαιοποίησή της, όσο και για το κόστος εθελούσιων αποχωρήσεων εργαζομένων της. Το ποσό όμως ήταν σχεδόν το τριπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις του ιταλικού ΥΠΟΙΚ.