Η Ιταλία υπέγραψε την Παρασκευή μια συμφωνία για την υποδοχή περίπου 4.000 εργαζομένων από την Τυνησία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της να βοηθήσει το βορειοαφρικανικό κράτος να περιορίσει την πίεση των μεταναστών στα σύνορά της.
Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στην Τύνιδα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ναμπίλ Αμάρ και τον πρόεδρο Κάις Σαΐντ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Προβλέπει κανονικά κανάλια μετανάστευσης για "ειδικευμένους εργαζόμενους" που επιθυμούν να έρθουν στην Ιταλία, ανέφερε ιταλικό ενημερωτικό σημείωμα, καθώς η Ρώμη υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει την Τυνησία στις προσπάθειές της να σταματήσει τους διακινητές μεταναστών και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους.
«Η Τυνησία είναι εκτεθειμένη σε ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις, ιδίως από χώρες της υποσαχάριας ζώνης, και είναι η πρώτη χώρα για επαναπατρισμούς από την Ιταλία», ανέφερε το ιταλικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι 1.615 μετανάστες έχουν επιστρέψει εκεί μέχρι στιγμής φέτος.
Οι αφίξεις μεταναστών από θαλάσσης στην Ιταλία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, με περίπου 140.000 ανθρώπους να έχουν αποβιβαστεί στην ξηρά μέχρι στιγμής. Περίπου το 91% προερχόταν από την Τυνησία, γεγονός που προκάλεσε τις προσπάθειες της Ρώμης να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να ανακόψουν τη ροή.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει μια συμφωνία για να στηρίξει τις προσπάθειες του αφρικανικού κράτους να σταματήσει τις αναχωρήσεις μεταναστευτικών σκαφών.
Ο πρόεδρος Σαΐντ, ο οποίος είχε προσκληθεί σε μια διάσκεψη για τη μετανάστευση που φιλοξενήθηκε στη Ρώμη τον Ιούλιο, αντιμετώπισε επικρίσεις αφότου έκλεισε το κοινοβούλιο και άρχισε να κυβερνά με διάταγμα, κάτι που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει πραξικόπημα.